Папата разпореди изграждането на соларен парк за нуждите на Ватикана

ESG

"Трябва да преминем към устойчив модел на развитие, който намалява парниковите емисии в атмосферата", казва папа Франциск

 

Папа Франциск, който активно се бори за борба с изменението на климата и за опазване на околната среда, нареди изграждането на соларен парк, който да покрива енергийните нужди на Ватикана, предава Reuters.

Снимка: EPA

В тази минидържава, разположена в Рим, се намира седалището на световната католическа църква и се намира базиликата "Свети Петър". Тя е най-малката държава в света, с площ от едва 0,44 кв. км. 

Папа Франциск заяви, че соларният парк трябва да бъде построен извън стените на Ватикана, в Санта Мария Галерия в северозападните покрайнини на Рим. 

Районът принадлежи на Ватикана и в него вече се намира центърът за излъчване на Радио Ватикана, който също ще се захранва от новият соларен парк. В папския указ не се уточнява колко голям ще бъде и кога ще бъде готов.

Снимка: Reuters

"Трябва да преминем към устойчив модел на развитие, който намалява парниковите емисии в атмосферата, като се стреми към климатична неутралност", казва Франциск в документа. 

Франциск отправи предупреждение за опасностите и предизвикателствата, свързани с изменението на климата, и за необходимостта от намаляване на използването на изкопаеми горива през 2015 г. Тогава той предупреди, че планетата "започва все повече да прилича на огромна купчина мръсотия".

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст