От заплаха до ценен ресурс: Може ли лавата да бъде устойчив строителен материал?

Исландски архитект предлага използването на потоци лава за създаване на основи на сгради

 

Архитектурно студио в Исландия предлага използването на лава като строителен материал, съобщава Euronews.

Арнхилдур Палмадотир е исландски архитект от фирмата Sap arkitektar. Тя ще представи своя проект Lavaforming на Биеналето на архитектурата във Венеция следващата година. Нейният екип, който е специализиран в устойчивостта и кръговрата в строителството, проучва как да превърне вулканичната субстанция в устойчив структурен материал. Pálmadóttir вижда процеса като начин за превръщане на локална заплаха в ценен ресурс.

Лавата може да се превърне в ценен ресурс

Проектът Lavaforming ще присъства в националния павилион на Исландия на 19-тото международно архитектурно изложение във Венеция следващата година. Той е предложение за това как бруталната сила на лавата може да е способна да намали атмосферните емисии чрез бъдещата си употреба като устойчив строителен материал. Архитектака наблюдава как изключителното геоложко местоположение на Исландия върху разрив между две тектонични плочи причинява честа сеизмична активност, включително създаването на обширни полета от лава . През цялата история вулканичната дейност на острова е била възприемана като местно безпокойство и заплаха за общностите.

 

Вместо това Палмадотир, иска да превърне лавата в ресурс, който се справя с глобална извънредна ситуация.

„Основната цел на Lavaforming е да покаже, че архитектурата може да бъде силата, която преосмисля и оформя ново бъдеще с устойчивост, иновации и творческо мислене.“, казва тя.

Поток от лава може да създаде основата за цял град

Проектът, представен на Биеналето, все още е теоретично предложение, но Pálmadóttir има амбициозна визия за вулканичния ресурс.

„Потокът от лава може да съдържа достатъчно строителен материал, за да се издигнат основите на цял град за няколко седмици без вредно копаене и генериране на невъзобновяема енергия “, казва архитектът. Тя смята, че много от настоящите методи се считат за остарели или вредни в дългосрочен план, затова трябва да се работи по нещо иновативно.

„В сегашното ни затруднение трябва да сме смели, да мислим по нови начини, да разглеждаме предизвикателствата и да намираме правилните ресурси.“

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст