Кутия, захранвана със слънчева енергия, извлича 999 литра вода от въздуха на ден

ESG

Технологията е по-сложна от обикновен овлажнител

 

Базираният в Сан Франциско стартъп Aquaria Technologies разработва технология, която извлича чиста, достъпна питейна вода от нищото, казва Interesting Engineering.

Компанията, основана през 2022 г., има за цел да осигури чиста вода в райони, засегнати от изменението на климата. Технологията може да събира влагата от въздуха и да я бутилира за консумация в дома. По-големите модели могат да осигурят вода за цели общности, осигурявайки облекчение за региони, засегнати от продължителна суша.

Снимка: Aquaria Technologies' Hydrostation

Атмосферните водни генератори (AWG) не са нова технология. През последните години обаче те станаха по-ефективни и по-лесни за изработване.

Линията AWG, разработена от Aquaria, наскоро беше обявена за финалист за наградата Future Resilience в конкурса Urban Future Prize за 2024 г.

Снимка: Aquaria Technologies' Hydrostation

Фирмата разработи кутии със слънчева енергия, които произвежда вода от въздуха. Технологията е по-сложна от обикновен овлажнител, който изпълнява подобна функция, но не произвежда чиста питейна вода.

 

Aquaria AWG разполага с възможност за филтриране на частици, въглеродно филтриране и ултравиолетова (UV) стерилизация, за да убият всякакви бактерии, които могат да се съберат във водата. Aquaria разработи няколко различни модела. Сред тях е Хидростанцията, която може да осигури вода за цели 1500 души. Междувременно Hydropixel е разработен за индивидуална употреба. Може да произвежда до 91 литра вода на ден. Всичко, което изисква, е обикновен електрически контакт.

Снимка: Aquaria Technologies' Hydrostation

Най-големият модел на компанията, Hydropack X, е в състояние да произвежда до 1000 литра питейна вода дневно, което означава, че може да замени зависимостта на целия дом от общинската вода.

 

Според Aquaria, Hydropixel е един от най-ефективните AWG в света. Собствениците на жилища, използващи слънчева енергия, на практика биха могли да имат безплатна вода, докато тези, които черпят електричество от основното захранване, вероятно биха го получили по-евтино, отколкото в местната мрежа.

Според доклад от New Atlas, Aquaria е заявила, че възнамерява да снабди общност от 1000 жилища в Хавай. Тази система генерира 120 галона вода на ден от въздуха.

Според доклад на Организацията на обединените нации по прехрана и земеделие, приблизително половината от световното население е изправено пред недостиг на вода всеки месец.

Тъй като регионалните температурни рекорди се чупят постоянно, е ясно, че изменението на климата ще продължи да оказва влияние върху общностите по целия свят. Следователно решения като AWG на Aquaria могат да се окажат безценни, тъй като увеличаването на сушите лишава хората от естествени източници на вода, на които някога са разчитали.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст