Кои са тези Милтън, Катрина и Хелена? Кой и как измисля имената на ураганите? (ВЕДЕО+СНИМКИ)

Има система за назоваване за различни видове природни бедствия

 

Кой е този Милтън, а Катрина или Хелена... Някой познава ли ги?

Има различни системи за именуване на различните видове природни бедствия. Понякога имената се дават въз основа на местоположението им или времето от годината, в което се случват. В други случаи имената се основават на научни фактори, като скорост на вятъра или магнитуд.

Ураганът "Милтън"

Ураганите, например, получават имена въз основа на предварително определен списък, актуализиран на всеки шест години от Световната метеорологична организация.

Имената се избират по азбучен ред, като се редуват мъжки и женски имена. Те се сменят между различните региони, така че нито един регион да не се свързва постоянно с особено силни бури.

Например името Мария е било използвано както в Атлантическия, така и в Източния Тихи океан през 2017 г., но няма да бъде използвано отново още шест години.


 

Урагани с имена на жени

Практиката за наименуване на урагани започна през 50-те години на миналия век, за да се опрости комуникацията относно бурите, които могат да имат сложни и променящи се характеристики. Чрез прости имена на хора метеоролозите биха могли по-лесно да проследяват и съобщават за ураганите, докато се движат през океана.

Използването на женски имена за бури започва в средата на XX век. След това, в търсене на по-организирана и ефективна система, метеоролозите в Северния Атлантик решaват да идентифицират бурите, като използват имена от азбучен списък: първата буря в годината получава име, което започва с А, като Ан, втората Б, като Бети и т.н. От 1953 г. Националният център за ураганите, подразделение на Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA), предостави списъците с имената на атлантическите тропически бури. През 1979 г. са въведени мъжките имена, които се редуват с женски, казва Световната метеорологична организация.

Спрямо местоположението

В други случаи природните бедствия се наричат ​​въз основа на тяхното местоположение или време на годината, когато възникват. Например в Съединените щати горските пожари често се наименуват въз основа на мястото, където са започнали, като например пожарът в Тъбс в Калифорния през 2017 г. По подобен начин избухването на торнадо през 2011 г. в южната част на Съединените щати понякога е наричано „Супер огнище“, заради големия брой торнада, възникнали за кратък период.

Снимка: Reuters
Според мащаба

Природните бедствия понякога се наименуват въз основа на тяхната тежест или мащаб. На земетресенията често се дава рейтинг по магнитуд въз основа на скалата на Рихтер, разработена през 30-те години на миналия век от американския сеизмолог Чарлз Рихтер. Скалата варира от 0 до 10, като всяко увеличение представлява десетократно увеличение на енергията, освободена от земетресението.

По същия начин вулканичните изригвания често се оценяват въз основа на индекса на вулканична експлозивност (VEI), разработен през 80-те години на миналия век от американския вулканолог Крис Нюхол и британския вулканолог Стив Селф. Скалата варира от 0 до 8, като всяко увеличение представлява десетократно увеличение на обема на изхвърления вулканичен материал. Например изригването през 1991 г. на планината Пинатубо във Филипините получи VEI оценка 6, което го прави едно от най-големите вулканични изригвания на 20-ти век.

Културно-исторически имена

В някои случаи имената на природните бедствия могат да имат и културно или историческо значение. В Япония, например, на тайфуните често се дават имена, свързани с животни, цветя или други природни елементи. Тази практика датира от 50-те години на миналия век, когато Японската метеорологична агенция започна да дава имена на тайфуните, за да ги направи по-лесно разпознаваеми.

По същия начин в Карибите ураганите често получават имена, които отразяват културното наследство на региона, като Мария, често срещано име в много испаноговорящи страни.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст