1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Женска или мъжка професия? Италия въвежда квота за мъже сред директорите на училища

ESG

От новата учебна година нататък кандидатите мъже със същата квалификация ще бъдат с предимство при кандидатстване за ръководни позиции

В момента в италианските училища има много повече директорки, отколкото директори и италианското правителство иска да промени това, казва DW.

От новата учебна година нататък кандидатите мъже със същата квалификация ще бъдат с предимство при кандидатстване за ръководни позиции.

Дясното правителство на премиера Джорджия Мелони въведе новия указ в сила, за да осигури по-добър баланс между половете.

Снимка: iStock

В Италия преподаването на деца традиционно е по-скоро женска професия, като в началото на XIX век се наблюдава диспропорция между жените и мъжете учители, съобщава вестник Corriere della Sera.

Днес делът на жените в професията е 83%, а в началните училища дори 95%. Преди това мъжете бяха мнозинството на висши позиции, но това съотношение също се обърна.

Мъжката квота ще се прилага в региони, където разликата между половете е повече от 30 процентни пункта — това е почти навсякъде. Промяната ще засегне до 600 позиции.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии