Глад за ресурси: Знаете ли колко „струва“ един ваш ChatGPT въпрос?

ESG

Microsoft дори се съгласи да рестартира изведената от експлоатация атомна електроцентрала Three Mile Island

 

За мнозина ChatGPT се превърна в основен източник на информация, но и в основен помощник при ежедневни задачи като отговаряне на съобщения или имейли. Въпреки това, докато използването на такъв инструмент може значително да улесни ежедневните ни задачи, това, за което не мислим, е неговото въздействие върху околната среда.

А именно, всяка заявка, насочена към ChatGPT, изисква определено количество енергия за обработка на заявката и отговор на нея. И колко? Е, отговорът може да изненада мнозина.

Washington Post публикува данни, получени от изследователя на UC Riverside Shaolei Ren, според които един прост имейл от 100 думи, който ChatGPT ще състави, изразходва много ресурси. По-конкретно, това е като да консумирате пълна бутилка вода и да захранвате 14 LED светлини за един час. Умножете това по броя на потребителите, които използват ChatGPT всеки ден, и ще стане ясно колко ресурси се губят само за една AI система. И колко са по света.

Според оценката на Рен, ако само един на всеки 10 американци използва ChatGPT, за да напише един имейл само веднъж седмично, ChatGPT ще използва 435 милиона галона вода и 121 517 мегаватчаса енергия годишно. И това е текущото потребление. Като се има предвид, че всеки ден се развиват нови възможности и по-големи енергийни нужди, ясно е, че в бъдеще ще е необходима много повече енергия (и други ресурси), за да се задоволи гладът на изкуствения интелект.

 

И защо харчи толкова много?

AI като такъв не е потребител. Това, което консумира енергия, са компютрите, сървърите и центровете за данни, които AI използва за работа. Точно както компютърът ви консумира определено количество енергия, за да работи, центровете за данни също консумират електричество, интернет и вода (за охлаждане), за да работят. На места, където електричеството е евтино или водата е оскъдна, центровете за данни с изкуствен интелект използват електричество, за да пуснат климатици за охлаждане на своите сървъри.

Това може да бъде допълнителна тежест за инфраструктурата. Особено в райони, които се борят със суша или имат по-слаба електрическа инфраструктура.

Google и Microsoft също съобщиха, че след използването на изкуствен интелект са увеличили потреблението на електроенергия и други ресурси. Microsoft дори се съгласи да рестартира изведената от експлоатация АЕЦ "Три майл айлънд" в Пенсилвания. Именно компанията, която го управлява, го затвори през 2019 г. и след споразумение с Microsoft инвестира цели 1,6 милиарда долара, за да го рестартира до 2028 г. Като част от тази сделка Microsoft се ангажира да изкупува цялото електричество, което ядрената централа произвежда за следващите 20 години. Не се знае каква е точната сума, но със сигурност няма да е за пренебрегване.

Дали ще се строят нови атомни електроцентрали благодарение на изкуствения интелект засега може да се гадае. Но е ясно, че въздействието върху околната среда ще бъде голямо. Във време, когато учените отдавна бият тревога за изменението на климата и неговото въздействие върху живота на хората и цялата планета, може би не е лоша идея собствениците на системи с изкуствен интелект също да започнат да мислят за устойчив бизнес.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст