1 USD
1.85545 BGN
Петрол
112.085 $/барел
Bitcoin
$29,816.1
Последвайте ни
1 USD
1.85545 BGN
Петрол
112.085 $/барел
Bitcoin
$29,816.1

Томислав Дончев: Очевидно има някакъв дефект на пазара на горивата

БГ Бизнес

КЗК обаче е тази, която да каже дали има картел

Ролята на държавата в търговията на петрол е много малка – тя не определя цената на петрола, а само акциза. Цената преди облагане в България е висока, цената на колонката също е относително висока. Това може да бъде обяснено по много начини, но очевидно има някакъв дефект на пазара. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира в предаването „120 минути” високите цени на горивата в страната.

По думите му петролните продукти са борсова стока и няма значение дали съответната държава има пет, две или една рафинерия. „В една нормална пазарна среда стремежът на всеки производител, за да завоюва повече пазарна позиция и да спечели повече клиенти е да се опитва да играе с цената и да я държи надолу. Това очевидно не се случва в България”, заяви Дончев.

Той обаче подчерта, че органът, който трябва да се произнесе дали има картел или дефект, е Комисията за защита на конкуренцията. Според него намаляването на цените на горивата няма да стане с кампанийни мерки в рамките на месец и два. „Нужни са комплексни усилия”, посочи вицепремиерът.

Усилията на държавата ще са насочени към това хората да получават такова количество и качество на горивото, за каквото са платили, каза още той и допълни, че по темата за горивата има още една гледна точка. „ И НАП и митниците трябва да бъдат изключително мобилизирани, защото се бърка не само в джоба на българина, а и в държавния бюджет”, обясни Томислав Дончев.

За предстоящите местни избори той посочи, че действително ще бъдат по-скъпи от предишните и това е предопределено от Изборния кодекс.

„Демокрацията поскъпва”, пошегува се той, но допълни, че за вота през октомври трябва да се открият много секции в малки населени места, където според него, ще се попадне на изборни абсурди. „Голям е броят и на секциите, които трябва да отворим в чужбина, а в някои от тях избирателната активност ще е много ниска”, каза още вицепремиерът.

По темата с отхвърления на първо четене антикорупционен закон на Меглена Кунева той подчерта, че борбата с престъпността и корупцията трябва да е надправителствена кауза. „За мен най-добрият вариант, като политически знак, беше, дори да има някакви резерви, да го приемем на първо четене”, обясни Дончев и допълни, че самият той е имал резерви в частта за анонимните сигнали.

„България има всички предпоставки да се развива добре. Едно от нещата, които ѝ пречи, е липсата на адекватна система, включително и корупцията”, каза той и допълни, че с решението си депутатите дават възможност на гражданите да прочетат нежелание на политиците да се борят с корупцията.

За изказването на Лютви Местан, че всички важни решения се вземат с подкрепата на ДПС Томислав Дончев заяви, че не вижда нищо лошо, когато има добро предложение, то да бъде подкрепяно от опозицията, особено ако има тежки и сериозни предложения за промени.

  • Административният съд в София потвърди избора на Йорданка Фандъкова
  • Съдът обяви изборите в Пловдив за законни
  • Съдебната битка за Пловдив продължава
  • В добрички съд броят недействителните бюлетини от вота
  • В няколко града гледат дела за касиране на местния вот
  • Оставки в софийското БСП след местния вот
  • Съдът гледа делото за изборите в Благоевград
  • Битката за местната власт се мести в съда
  • Протестите срещу кмета на Семчиново продължават
  • БСП ще иска касиране на изборите в част от градовете

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Прочут художник продаде NFT, прожектирано върху сграда на Гауди в Барселона, за 1,38 млн. евро

Coldplay
+5

Галерии