1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Проблеми за куп институции със сметки в КТБ

БГ Бизнес
 

Застрашени са и европроекти за милиони левове

Болници, общини, съдилища и държавни предприятия са със замразени финанси в Корпоративна търговска банка, след като квестори от БНБ поеха управлението и стопираха банковите операции.

12 общини имат сметки в КТБ сред тях са Сливен, Казанлък, Дупница, Гоце Делчев, Айтос. От общините не съобщават точния размер на средствата, с които в момента на практика не разполагат. Става въпрос обаче за милиони левове, при това пари по европроекти.

Три европроекта може да не стартират само в Харманли. Авансово преведените пари за тях са блокирани. За да преведат поне заплати на служителите си, местните власти разкриват сметки в други банки.

Нови сметки разкриват и някои от съдилищата в страната, които работят с КТБ. Районният, окръжният и административният съд в Стара Загора, окръжният съд във Варна и съда в Раднево са замразили някои от дейностите си заради блокираните сметки.

Има ли полезен ход?

Проектите за канализация, водопровод и асфалтиране на три села, по които община Харманли работи от две години и чака над 7 милиона лева, вече са на етап подписване на договор със строителя. На финала на процедурата , строителството е пред провал заради блокирани средства.

„Има риск да не се плати авансово плащане, което по договор нито за изпълнителя, нито за възложителя е приятно”, каза кметът Михаил Лисков.

Лешниково е едно от селата, които през зимата на 2012 г. бяха пометени от водната стихия и от тогава хората чакат европейското финансиране за канализация и асфалт .

„Две години минаха, обикновения човек не може да го разбере това, че е много трудно и много бавно става и много се протяга във времето. Сега пък нова спирачка – банката и просто хората вече не вярват на институции, на държава, на никой”, обясни кметския наместник Милена Павлова.

От кметството сега спешно разкриват нова бюджетна разплащателна сметка в друга банка, за да може поне субсидията, която държавата разпределя в началото на месеца за издръжка на детски градини, училища и болницата да стигне до институциите.

По същия начин действат и съдилищата в страната, средства са блокирани.

При обикновени обстоятелства преместването на бюджетна сметка в друга банка отнема поне месец, а по правило процедурата се извършва в началото или в средата на календарната година. При създадената ситуация обаче, Министерство на финансите действа светкавично, а срокът за разкриване на нова сметка е сведен до дни

Сметки в КТБ имат и предприятия с държавно участие - АЕЦ "Козлодуй", БДЖ, Електроенергийният системен оператор, Булгаргаз, Българският енергиен холдинг.

Попитахме Министерството на икономиката какви пари са блокирани в банката. От там не ни отговориха. Поканата ни за интервю отклониха и от финансовото министерство.

В своя медийна изява от миналата седмица ресорният министър Петър Чобанов заяви, че фирми с държавно участие имат около 130 милиона лева в КТБ. Как това се отразява на функционирането им – не получихме отговор.

Осем болници също имат пари в банката. От здравното министерство ни увериха, че дейностите в здравните заведения не са застрашени, защото разполагали с пари и в други банки.

  • Набеден за убиец на Пеевски поиска да го види в съда
  • Цветан Василев: По думите им ще ги познаете! И по вестниците!
  • Цветан Василев: Чия заповед изпълнявате Вие, господин гуверньор?
  • Скандалът „Пеевски-Василев” – масло в огъня, довело до банковата криза
  • Семейството на Пеевски с неплатени данъчни задължения
  • На Цацаров му омръзна
  • Фермер пред финансов колапс заради КТБ и блокирани сметки
  • Корпоративна търговска банка или механизмите на Политбюро в икономиката
  • Пеевски съжалява, че не е бил убит, за да са доволни всички
  • Цветан Василев сезирал прокуратурата, че ще го убиват

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии