Празниците – тест за “нормалната държава” на Найденов

БГ Бизнес

Яйцата по-евтини, агнешкото тръгна нагоре

Не съвсем очаквано, предвид наближаващите Великденски празници, цената на яйцата продължава да пада. Поне това показват данните от анализ на земеделското министерство за периода 28 март – 4 април 2012 г.

В началото на седмицата земеделският министър Мирослав Найденов отчете, че яйцата са поевтинели с 10 стотинки, като цитира данни от Системата за агропазарна информация. Месец преди Великден кокошките в България започнаха да снасят „златни яйца”, които струваха над 40 стотинки на брой.

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Българските яйца се оказаха по-скъпи от яйцата на френските и белгийските кокошки. Найденов заяви, че понижението е в резултат на разговорите му с производителите, които обещали през седмицата преди Великден цената да се понижи.

Земеделският министър си пожела България да стане „нормална държава” и цените преди празниците да падат, а не да се качват. Той увери, че яйцата за Великден ще струват около 30 ст., а килограм агнешко - до 16 лв.

Найденов предупреди търговците за засилени проверки и посъветва българите да си замесят домашни козунаци.

Според последния сондаж на МЗХ низходящата тенденция от предходната седмица се е запазила в средните цени на яйцата на едро и на дребно. Изключение прави продажната цена за яйца размер M в търговските вериги, която не е мръднала. Същите яйца на борсите се движат в диапазона от 24 до 32 стотинки - най-евтино е в Силистра, а най-скъпо във Варна.

Понижение на цените се наблюдава в по-голямата част от страната. Средната цена на едро е спаднала с 2 стотинки - до 0,29 лв./бр. В супермаркетите обаче средната цена на яйцата размер М се запазва на нивото от предходната седмица – 34 стотинки за брой.

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Друг продукт, който вълнува българите напролет, е агнешкото месо. Въпреки че цената на едро не се е променила значително през наблюдавания период, агнешкото в магазините е поскъпнало, отчитат от Министерството на земеделието и храните. Най-голямо е повишението в Хасково, Бургас и в столицата.

Средната цена на едро на цяло агне за изминалата седмица е 12,68 лв./кг. По области, цените на едро продължават да се движат в диапазона между близо 12 лева и малко над 13 лв./кг. В големите търговски вериги цялото агне струва от 13 до 14,20 лв./кг, като най-ниска цена е отчетена в Кърджали, а най-висока - в София. В другите магазини цените на дребно са с около лев по-ниски.

В супермаркетите средната цена на агнешко месо от бут за страната се покачва спрямо предходната седмица до 14,31 лв./кг. По области разликата в цените на дребно на продукта е сериозна от близо 12 до почти 17 лева за килограм.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст