1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Обезщетенията за безработица ще се изплащат по нови правила

БГ Бизнес

Ще отпадне носенето на огромна документация в НОИ

Нови правила за изплащане на обезщетенията за безработица. Променят се изискванията за натрупан стаж, както и времето, през което Осигурителният институт изплаща парите.

След 20 г. в сферата на транспорта, Димо остава без работа. Осигурявал се е на по-малко от реалната си заплата, затова и получава по-малко обезщетение за безработица.

Снимка: bTV

Димо остава без работа през 2016 г. По старите правила за изработените си години ще получава 10 месеца обезщетение. За новите безработни това се променя. Ще се взема предвид само осигурителния стаж натрупан след 2001 г., откогато има фонд "Безработица" в НОИ.  Срещу 12 години стаж например -  ще се получава 1 година обезщетение.

Снежана Малакова от НОИ обяснява, че идеята е периода за паричното обезщетение за безработица да бъде обвързан с реалния осигурителен принос на лицето.

С промените, повечето хора ще си спестят носенето на цял куп документи в Осигурителния институт, защото данните ще се вземат от електронния регистър. А от средата на годината ще си спестят и реденото на гише -  заявлението ще се подава електронно.

Минималният размер на безщетението обаче се запазва – 7,20 лв. на ден. Получават го хората, които сами са напуснали работа, които са дисциплинарно уволнени, и които в рамките на 3 години остават за втори път без работа, без значение на каква заплата са били.

Снимка: bTV

Ася Гонева от КНСБ коментира, че така безработното лице е изправено пред ситуацията да е останал без заплата от 2000 лв. и да му се плати обезщетение 150 лв.

Синдикатите искат минималният размер да се увеличи, а в останалите случаи да зависи не от дохода ни за последните 2 години, а този, който сме имали в момента на загуба на работата.

Save

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии