1 USD
1.85968 BGN
Петрол
115.842 $/барел
Bitcoin
$20,030.7
Последвайте ни
1 USD
1.85968 BGN
Петрол
115.842 $/барел
Bitcoin
$20,030.7

Колко губим, ако си купим кола с превъртян километраж?

БГ Бизнес
 

От СБА предлагат този тип измами да се криминализират

Купувате си кола на старо, а километражът ѝ сочи примамливо малко километри. Възможно е, но често става дума за измама – показанията на километража са били манипулирани.

При манипулиран километраж клиентът се ощетява с 3-4 хил. лв., в случай че купува кола на 10-12 години, сочи приблизителната оценка на Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Процедурата по промяната на данните е сравнително лесна и се извършва бързо – за минути. Разбира се, не се предлага от официалните сервизи, а е „услуга”, която може да се получи на черно.

Промяната оставя следа в компютърната памет на някои автомобили, но не на всички.

Колата е само на 160 хил. км и я е карала само жена, която возела децата си до училище. Или пък възрастна жена, която е ходила само на пазар. Даже и бастуна си е забравила в багажника. Тези брадати лъжи са познати на мнозина, които са търсили кола на старо. Е, може и да не вярвате на подобни „реклами”, но ниската цена обикновено примамва купувачите.

Oт СБА сега настояват измамите с връщането на километража на стари автомобили да се криминализират. Предложението ще бъде внесено в деловодството на парламента веднага щом лятната ваканция на народните представители приключи.

През май 2018 г. в ЕС влиза в сила и специална директива за измамите с километражи при бизнеса с коли на старо.

От Асоциацията на вносителите на автомобили у нас подкрепят предложението, но питат как ще се доказва манипулация. Нито един автомобил, който идва отвън, не е с гаранция за пробега, обясняват вносителите на употребявани коли.

Вижте още във видеото:

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Tesla Model Y - една от едва 20-те коли в света с подпис на Илон Мъск е в България

Coldplay
+6

Галерии