1 USD
1.83905 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,070.4

Как ще се отрази шоковото поскъпване на природния газ

БГ Бизнес

По-тежкия удар ще поемат не топлофикациите, а индустрията

Безпрецедентното 30-процентово увеличение на цената на природния газ е резултат от изкуственото й задържане, като основният удар ще понесе индустрията. Това коментираха експерти в студиото на „Тази сутрин”.

Председателят на Българската федерация на големите енергийни консуматори Константин Стаменов отбеляза, че в случаят имаме класическо кръстосано субсидиране – през първото тримесечие, когато цената не беше променена, големи консуматори са както индустрията, така и топлофикациите, докато след края на отоплителния сезон новите по-солени заради натрупването цени ще се плащат предимно от предприятията.

Той сравни това със ситуацията, в която сядаш с някого да обядваш, той става от масата без да плати, а ти оставаш и да вечеряш. Дали причината е само щадене на домакинствата с парно, или предстоящите избори са били фактор – мненията на експертите са различни.

Конкретните поскъпвания на продукти зависят както от участието на газа в себестойността, така и в конкуренцията на пазара.

Очакванията са новите цени да се усетят по-силно от потребителите чак през следващия отоплителен сезон (ако няма корекция надолу), както и от тези, които карат на газ. Стаменов допълни, че топлофикациите обикновено използват за буфер цената на тока, който произвеждат и който след това се изкупува по-скъпо. „Софиянци получават парно, а всички останали им го плащат през скъпия ток”, обясни проф. Атанас Тасев.

Председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски посочи, че този път регулаторът се опитва да компенсира удара с цената на газа с увеличаване на тази на топлинната енергия. Той призова политиците да потърсят компенсаторни механизми за индустрията.

„Най-лошото е, че има рязко поскъпване, защото нашите договори са най-малко два месеца напред”, посочи Стаменов и призова за развиването на свободен пазар на синьото гориво у нас. Той не би гарантирал по-ниски цени от регулирания, но би дал по-голяма гъвкавост: „Ние през август м.г. казваме цялата година какво ще консумираме по ден, по часове – това е толкова дървено и остаряло…”.

Проф. Атанас Тасев отбеляза, че нормативната база е остаряла и към момента не позволява диверсификация на доставките на газ. И той, и колегите му бяха категорични, че са нужни още източници на синьо гориво, в т.ч. и местен добив.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Земетресението в Мароко: Кристиано Роналдо отвори хотела си в Маракеш за оцелелите (СНИМКИ)

Coldplay
+6

Галерии