1 USD
1.82839 BGN
Петрол
117.538 $/барел
Bitcoin
$28,884.7
Последвайте ни
1 USD
1.82839 BGN
Петрол
117.538 $/барел
Bitcoin
$28,884.7

Икономическият министър: Емилиян Гебрев не е собственик на „Дунарит”

БГ Бизнес
 

Точно обратното заяви вчера самият Гебрев

Оръжейният предприемач и собственик на ЕМКО Емилиян Гебрев не е собственик на оръжейния завод „Дунарит”, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

Според Караниколов все още не е ясно дали държавата ще вземе завода, защото не е готов анализът на задълженията му. Отговорът за бъдещото на „Дунарит” ще дойде след седмица, допълни министърът.

Трите основни проблема на „Дунарит” са налице, подчерта Караниколов: лицензът на завода е под въпрос, има кредити, а според търговския регистър няма собственик. В завода вече е назначен прокурист.

Според министъра Гебрев не е извършил престъпление, след като в ефира на bTV обяви, че е собственик на военния завод и показа съдебно решение за това.

Има и други съдебни решения, които са отразени в Търговския регистър и спират производствата за увеличаване на капитала и за вписване на собственик. Някои от решенията са от един и същи апелативен съд, каза Караниколов.

Ситуацията в „Дунарит” е много объркана по тема собственост. Но в момента г-н Гебрев не е собственик. (…) Към момента собственик си остава дружеството „Кемира”. Неговите актове и дялове са запорирани от Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ). Мисля, че това е видно от търговския регистър, каза Караниколов.

За bTV Емилиян Гебрев каза, че според търговския закон собствеността на едно акционерно дружество се вписва в Книгата на акционерите при налични акции, а не в търговския регистър. А “Емко” и Гебрев са единствените акционери, вписани в тази книга.

Има и определение на Софийския градски съд, който е спрял вписването на държавата като заложен кредитор, но все още се очаква съдът да признае плащането на 50 милиона лева. 

Едната ръка не знае какво прави другата. Не е логично да платиш, да заведеш иск, че не ги дължиш, и на всичкото отгоре да пускаш писмо, че искаш да се вдигне заявлението за запор, което върви в момента и няма как, тъй като го е спрял съдът, да се вдигне, то не е вписано”, коментира министърът. 

Гебрев опонира, че двете ръце са в синхрон, защото след плащането „Дунарит” е депозирал молба съдът да констатира, че дружеството няма задължения към държавата.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Прочут художник продаде NFT, прожектирано върху сграда на Гауди в Барселона, за 1,38 млн. евро

Coldplay
+5

Галерии