1 USD
1.90071 BGN
Петрол
103.861 $/барел
Bitcoin
$20,079.8
Последвайте ни
1 USD
1.90071 BGN
Петрол
103.861 $/барел
Bitcoin
$20,079.8

Енергетиката е във финансов колапс, обяви министърът

БГ Бизнес
 

За да се промени това са нужни непопулярни, но адекватни и бързи действия, заяви Петкова

Енергетиката е във финансов колапс и ако ние не предприемем бързи и адекватни действия, много от които са непопулярни и никой до сега не си e помислял да предприема, състоянието ще се влоши и българската енергетика ще колабира, а от там и българската икономика. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя посочи, че на първо място е необходимо да се стабилизира финансово секторът. „През първите 100 дни от нашето управление, първото нещо, към което пристъпихме като спешни и краткосрочни действия беше да поканим на масата на преговорите нашите американски партньори от двете американски централи "Марица-изток" 1 и 3”, обясни Петкова пред БНР.

Тя допълни, че в петък е подписан меморандум за разбирателство с двете централи. „Поставили сме си срок до края на месец март да предоговорим условията”, заяви министърът.

Тя отбеляза, че паралелно с това трябва да се търси вариант за изплащане на просрочените задължения на НЕК към двете централи. „Тези просрочени задължения са малко над 600 млн. Наред с това НЕК дължи над 1,2 млрд. на производителите на електрическа енергия”, посочи тя.

По думите ѝ другата важна мярка са промените в Закона за енергетиката. „Всяка една от промените е насочена към това да бъде свит дефицитът в НЕК. Това, което предлагаме, е от енергийния микс да бъдат извадени топлоелектрическите централи, които не произвеждат по високоефективен начин. Смятаме, че ефектът ще бъде около 100-150 млн. на година, което не е малко”, обясня тя.

„Наред с това преференциалните цени и насърченията, които са по Закона за енергията от възобновяемите източници, няма да се прилагат вече за енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, които са въведени в експлоатация след влизането на промените в Закона за енергетиката”, каза Петкова.

Тя заяви, че при ВЕИ централите България е достигнала националната си цел. „По отношение на необходимостта определен процент от електрическата енергия да бъде произвеждан точно от такива възобновяеми източници, така че смятам, че ще имаме разбирането на партньорите ни от този сектор и не смятам, че ще има сериозен отпор или някакви сериозни аргументи против тази промяна”, уточни енергийният министър.

Петкова обясни, че към момента НЕК няма как да се справи със задълженията си. „Трябва да мислим за начин, по който системата да бъде финансирана, така че да може да разплати задълженията си и да тръгнем на чисто. За да стане това, ние трябва да предприемем всички мерки течовете в системата да бъде занулен”, добави тя.

Тя посочи още, че либерализацията на пазара е задължително условие за ясен хоризонт в енергетиката и за разплитане на много от възлите в сектора. „С либерализацията на пазара ние ще постигнем прозрачност в сектора и всяко едно българско домакинство ще може да избира своя доставчик на електрическа енергия. Съответно ще може да избира между условията, които доставчиците предлагат. Ние работим усилено в тази посока”, увери Петкова.

Министърът коментира и Европейския енергиен съюз. "Нашето правителство е посочило, че ние ще работим активно и ще работим в посока в подкрепа за създаване на Европейския енергиен съюз. Считаме, че това е една форма, която ще допринесе за това да бъде осигурена енергийната независимост, както и ще се повиши конкуренцията. Стоим твърдо зад тази наша позиция", допълни енергийният министър.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

„Мис България Малки разговори

„Мис България" 2012: Търсим уверени в себе си мъже, които да заявят - Да, аз съм новият Мистър Manhunt!

Габриела Василева-Захариев и Филип Стоянов споделят как трябва да изглежда най-добрият мъж модел и други подробности за най-разпознаваемия конкурс за мъжка мода в рубриката "Малки разговори"

Галерия

Компания за печат на пари: Кризата поддържа високо търсене на банкноти

Coldplay
+7

Галерии