1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

ЕКСКЛУЗИВНО: Цялото интервю с Цветан Василев, записано дни, преди КТБ да поиска надзор

ЕКСКЛУЗИВНО: Цялото интервю с Цветан Василев, записано дни, преди КТБ да поиска надзор

За Делян Пеевски, VTB, кръга "Капитал" и още много други теми

Малко е странно, че правим това интервю във Виена. Когато ви изпратих поканата миналата седмица си мислех, че ще се върнете в България по-скоро, например за пресконференцията на вашата банка в понеделник. Но не се върнахте. Защо?

-Моята работа е да правя бизнесконтакти, да съдействам на бизнеса, които работи с КТБ за привличане на стратегически партньори. Затова съм и тук, защото отдавна имам планирано посещение в една от най-големите австрийски компании. С нея работим по съвместен проект, който би трябвало да донесе 5 000 нови работни места. Миналата седмица пътувах до Санкт Петербург и бях описан като човек, който е ходил да се моли за пари.

800 милиона евро, нека уточним.

-/смее се/ Въпросът е в това, че тези 800 милиона евро наистина мога да ги получа. Банката има непрекъснато предложения за финансиране. Ние не се нуждаем непрекъснато от парите в момента. Това число не знам от къде е дошло в главите на някои хора и устата на журналистите. Нямаме нужда от тези 800 милиона евро.

Тоест, не сте във Виена, защото бягате или се криете? Изчаквате нещо?

-Няма от какво да бягам или да се страхувам. Дори са информирани господата от следствието, че аз ще се явя в София, за да дам необходимите показания, за които съм търсен.

А защо сте търсен според вас? Заради сигнала от „Протестна мрежа"? Или за поръчителство на убийството на Делян Пеевски?

-Аз съм готов винаги да дам показания по сигнала на „Протестна мрежа". Интересно ще ми бъде в какво обвиняват и мене и банката след като Корпоративна банка е една от най-стабилните институции в момента. Да приемем, че е необходимо известно осветляване на нещата и изясняване на проблемите пред органите на следствието и прокуратурата. Аз не мога да приема, че от сигнала на „Протестна мрежа" основната атака върви по линия на банката и на мене самия. По отношение на втората измислица, аз дори не бих искал да я коментирам. Това е толкова далеч от моите разбирания за решаване на проблемите, че само в болната глава на някои човек, който е очевидно много притеснен може да се роди такава глупост.

Само до преди няколко месеца съществуваше впечатлението, че вие с Пеевски действате в тандем. Изкупувате ключови предприятия от българската икономика и медии, за да упражнявате политическо влияние.

-Сегашното развитие показва, че това е било един голям мит. Господин Пеевски винаги е имал своя път в живота. В последната година той стигна прекалено далеч. Той е човек, който вече се изживява като властелин на България. Ако България иска да прилича повече на нормална европейска страна, тя не би трябвало да е страната на Делян Пеевски.

Това казвате сега, през юни 2014 година. Но нима вашата банка не го подкрепяше?

-Ние сме подкрепяли и подкрепяме всичко рационално и разумно. В крайна сметка това е бизнес. Когато видим отклонения от нормалните практики ние вземаме мерки. Ние сме отговорни към нашите клиенти депозанти и българския бизнес. Ако ние не бъдем в състояние да подкрепяме бизнеса поне 10 % от БВП ще паднат(...) Политиците идват и си отиват, за да покажат на бизнеса колко много той зависи от тях. В България страхът е неистов.

От какво?

-От репресии, удар срещу бизнеса. Особено в условията на криза до голяма степен бизнесът зависи и от държавата. И доколкото държавните поръчки се разпределят на едно друго място, до толкова бизнесът се притеснява. Знаете ли колко бизнес в момента просто не смее да излезе и да каже точно какво му се случва в последната една година.

И какво му се случва? Къде се разпределят тези поръчки?

-Тези държавни поръчки се разпределят основно през каналите на този човек, който в момента обяснява как едва ли не аз съм искал да го убия. Този човек се изживява като властелин на държавата. Няколко негови марионетки говорят от името на държавата. Те разпределят вече всички строителни проекти и обекти. Това става публично.

Кои са тези марионетки?

-Например марионетката, която се води собственик на „Водстрой". Казва се Иван Мирински.

Тук възниква въпросът - не бяхте ли партньори толкова години? Вие виждахте в Пеевски 33 годишен успял бизнесмен? Как става това?

-Аз не бих казал, че този човек няма качества, напротив. Аз съм искал да заложа на положителните му качества. За жалост той не се оказа достоен за това нещо.

Къде дойде разрива и защо? Заради „Булгартабак" твърди КТБ? Други обаче виждат сянката на „Южен поток" върху този разрив.

-Аз не бих казал, че разривът между нас е толкова икономически. В „Булгартабак" наистина стават неща, които не би трябвало да станат в една публична компания. Ние като банка притежаваме около 5% миноритарен пакет и като такива сме заинтересовани от доброто управление. От „Булгартабак" се източват средства. Това сякаш не се забелязва. Регулаторът не е в състояние да въздейства, защото е заплашван.

Какви средства се източват? В какви размери?

-В огромни размери.

Накъде поемат тези средства?

-Най-вероятно по нечии лични сметки извън България. По личните сметки на някои хора. Защо прокуратурата не се поинтересува кой е реалният собственик на тези прословути 80% от „Булгартабак"?

Атанас Атанасов казва, че вие с Пеевски не можете да разделите „няколко милиарда от Газпром, които се отдалечават от корпорацията ДПС". Какво бихте отговорили?

-Това е бомба от генерал Атанасов. „Южен поток" и начинът, по който беше проведен търгът за основен изпълнител беше скандален и непрозрачен. Аз лично считам, че това е полезен проект за България и Европа, но в основната си част търгът трябва да бъде повторен. По начина, по който беше организирана конструкццията на „Южен поток" в България, аз никога не бих искал банката да има нещо общо с този проект.

В рамките на три дни, КТБ излезе с две противоречащи си позиции. В петък вашият изпълнителен директор Христов призна за необслужени кредити на Делян Пеевски . Но в понеделник същият човек каза, че Пеевски няма кредити в КТБ. Последно длъжник ли е Пеевски или не?

-Формално не е длъжник. Но има набор от фирми, които се обслужат от Корпоративна банка и техните собственици са номинални.

Как така номинални?

-Просто крайният собственик е скрит.

Добре, Вие като мажоритарен собственик на банката, защо позволихте да бъдат отпуснати такива кредити?

-Значи аз не казвам, че кредитите са лоши, аз казвам, че в момента, представляващите тези компании бойкотират банката и започнаха необслужвана, което разбира се ще означава малко повече работа за банката да се разпореди с активите или да ги продаде, така че това няма да се отрази в никакъв случай на реалното състояние.

Генералният секретар на НАТО, в нашето предаване беше гост и заяви, че Русия чрез финансови стимули за някои частни компании и медии се опитва да наложи влияние в България. Какво мислите по този въпрос?

-Аз мисля, че това е твърде преувеличено. Аз имам работа с VTB, това е публична тайна, но при мен никога не е имало идеологически мотив в съвместните проекти. VTB кепитал са типична конструкция, която има един мотив и той е печалбата.

Опитвам се да разбера каква е сърцевината на отношенията ви с Пеевски? Нека изброя три стъпала в една йерархия, за която публично се говори много. На първото стъпало е Пеевски, на второто стъпало сте Вие, на третото стъпало е Ахмед Доган.

-Тази йерархия пак казвам е в главите на някои хора, защото в България е известно, че няма как ти да се създадеш сам. Истината е, че аз се създадох сам, разбира се с използване на определени обстоятелства по моя път на развитие.

Какви например?

-Използвам съм конюнктура, използвал съм кризата, защото кризата е нещо, което създава много сериозни възможности. Нямаше как да придобием с VTB кепитал БТК , Виваком ако не беше кризата, ако не беше дошла кризата. Така че, този мит трябва да рухне. Не зад всеки успял в бизнеса трябва да има някой политически или партиен покровител.

Искате да кажете, че никога не сте имали политически или партийни покровители?

-Искам да кажа точно това. Като с това не искам да отрека, че като представител на едрия бизнес е нормално да работя с държавата. Това е най-нормално, но това не означава, че трябва да търсиш и да имаш политически покровители за това. Или пък ако това нещо се свързва по този начин. Точно затова казва, че политическата система трябва да бъде променена. Че ние трябва да обърнем пирамидата на обществото, обратно. Ние в момента имаме такава пирамида, в центъра, в основата е политическия елит, политическата класа. Би трябвало да бъде обратното, широката страна да е поставена, за да бъде стабилна тая пирамида на обществото и там да бъде обществото и бизнеса.

Защо не го казахте това на 14 юни 2013г., когато беше назначен Пеевски за председател на ДАНС, и когато толкова хиляди хора излязоха в градовете на България да протестират?

-Защото аз на 14 юни, 2013г. все още вярвах, че е направена една грешка с номинацията на Пеевски и че след нейното отстраняване ще се тръгне по някакъв нормален път. Уви, разбрах го това още в началото на есента, когато до мен започнаха да достигат сигнали за злоупотреби, включително и с моето име.

Говорите за есента на 2013-та година?

-Да.

Значи разривът ви с Пеевски е още от тогава?

-Още тогава започнаха да прехвърчат първите искри.

Какъв беше поводът?

-Използване на името ми за всякакви лоши практики.

Дайте пример.

-Например искане на подкупи за участие в търгове. Злоупотребявайки - Василев ме изпрати, Василев иска да стане това или онова, Василев иска да бъде назначен този на онзи пост...

Вие ли финансирахте медийните сделки на Нова българска медийна група? Според списание „Икономист", авторитетна медиа, вярвам ще се съгласите?

-Да, няма съмнение.

Отношенията ви с бизнеса на групата са като матрьошки?

-Медийните покупки на тази група всъщност включват покупката на групата на П. Блъсков. Аз финансирах покупката, но идеята винаги е била съвсем различна. Групата на Блъсков имаше участие в ИПК Родина, старата печатница заедно с терена. Тогава беше време на бум на продажбите на имоти, на проектите с имоти. Моята цел винаги е била тази - да финансирам покупката на вестниците, които да си останат за фамилията на господин Пеевски, а аз да участвам в развитието на потенциален проект на терена на печатницата. Те искаха от мен тази услуга. Аз поставих условие, че срещу това нещо, аз ще искам участие в двете седмици от терена на ИПК Родина.

Харесваше ли ви, че тези вестници се използват за политическа саморазправа?

-Никога не ми е харесвало. Никога.

Тогава защо не се намесихте, след като името ви беше свързано с тази сделка?

-А как трябваше да се намеся? Аз никога не съм участвал в управлението на вестниците. Аз дори не знам къде е редакцията на тези вестници.

Някога говорили ли сте с Делян Пеевски или майка му по този въпрос?

-В общи линии съм говорил, но с тях комуникацията е малко трудна. А и на мен нещата винаги ми се представяха по друг начин.

А вие четяхте ли тези вестници?

-В интерес на истината не особено, защото смятам, че нивото на списване не е достатъчно добро. Но аз рядко чета вестници.

Използвали ли сте държавни пари, за да финансирате бизнес начинания на Делян Пеевски?

-Как точно мога да използвам държавни пари, за да финансирам подобни начинания на Пеевски или който и да било друг?

Добре, нека да ви цитирам вестник „Капитал". Който казва, че концентрацията на държавни пари в периода 2009-2013-та вместо този капитал да отива за създаването на устойчив бизнес, собственикът на банката Цветан Василев и партньорите му, олицетворени от депутата от ДПС Пеевски, кредитираха себе си.

-Как сме кредитирали себе си?

Чрез свързани фирми и свързани лица.

-Чакайте сега. Свързани фирми и лица е едно правно понятие, което не означава, че тези фирми безпредметни, че тези фирми не създават работни места. Махам на страна спора дали са свързани или не. Очевидно те не са свързани правно. Не искам да влизам в тази плоскост, защото тя е предмет на проверка. Аз казвам, че тези фирми, които са финансирани създават национален доход и работни места.

Тоест, финансирани ли са фирми на подставени лица - ваши и на Делян Пеевски?

-Аз казвам следното - подставени лица аз нямам и всеки проект е сам за себе си. Когато се финансира един проект, важни са целите, важна е ефективността на този проект. Те не се финансират заради самите себе си и заради това да бъдат финансирани. Тези държавни пари, които определено бяха свръхпреекспонирани, смея да твърдя че КТБ беше една от малкото институции, които спечелиха търговете да обслужва държавни фирми. Когато едни пари от държавни фирми влизат в сметките на нашата банка, те не са белязани и ние да ги дърпаме към една сметка или друга сметка. Всичките тези средства в преобладаващата си част са били краткосрочни.

Цитирах ви вестник „Капитал". Все още ли виждате в така нареченият „Кръг Капитал" нещо, което прави кампания срещу вас. Онзи ден господин Пеевски пред следствието заяви, че кръгът Капитал седял зад определени атаки срещу неговата личност.

-Вижте, аз имам принципни различия с господин Прокопиев по отношение на начина на развитие и устройство на икономиката. Аз съм за силен национмален капитал. Господин Прокопиев изповядва тезата, че в България трябва да има силен чужд капитал. Аз не вървя срещу това, но това не трябва да става на всяка цена и за сметка на националния капитал. Устойчивото развитие на страната зависи от силните български компании. Чета вестниците на Прокопиев там където те са обективни, защото в определени случаи те изпадаха в крайности. Спомняте ли си ситуацията около така наречения неизвестен купувач на ПФ „Доверие"? Погледнете колко публикации има във вестника на г-н Прокопиев, уличаващи ме мен в задкулисие и игра в полза на руснаците. Дори не ми се извиниха за това.

Като казвате задкулисие, съжалявате ли към днешна дата, че наистина участвахте в сделки заедно с Делян Пеевски и че се хванахте на тази игра?

-Аз моята горчива чаша ще си я изпия. Но считам, че освен моя ангажимент за изчистване на моята къщичка, държавата също трябва да поеме ангажимент да изчисти своята къщичка. И политиците също така.

Как бихте описали отношенията си с някои от знаковите политици в последното десетилетие. Например с Ахмед Доган?

-Никак. Аз съм се виждал два или три пъти за тези 15 години с господин Доган. Смея да твърдя, че е интересен събеседник.

А с Бойко Борисов?

-Виждал съм се с него разбира се. Считам, че в определена степен, че някои от нещата на неговото правителство на мен не ми харесваха. Например следването на крайна политика на икономии, което на практика задълбочи кризата.

Но не беше ли момент на голям растеж на вашата банка именно неговото управление?

-Но не благодарение на управлението му. Пак ще повторя - това бяха възможностите, които ми предостави кризата.

Може ли един банкер като вас или един бизнесмен да работи и да напрадва без политически протекции в България?

-Бих искал точно това да се случи. Политиците да се съветват с бизнеса. Естествено, те трябва да поставят условия, но те трябва първо да се дискутират с бизнеса. Аз съм против това политиците да показват кой е в бизнеса.

Как бихте описали отношенията си със Сергей Станишев?

-Нормални. Аз нямам скандал с нито един политик, но считам че правителството с мандата на господин Станишев не отговори на моите очаквания. Но не на моите очаквания за бизнес с него, а на моите очаквания за промяна в политиката.

А с Николай Бареков, господин Василев. Вие ли го създадохте?

-Трудно е да се каже, че аз съм го създал, разбира се той използва платформата на ТВ7, на чийто собстжевеник аз съм финансов консултант и оказвам силно влияние върху решенията на собственика, но не и жърху телевизията. Изявите на г-н Бареков за сетен път показват, че не съм аз този, който го е създавал като визия и психика.

Ние сме свикнали в България някой да говори нещо и да мисли друго. Това е най-лесно. Като казвате ТВ7, телевизията е на загуба за миналата година, нали?

-Те повечето телевизии са на загуба с изключение на вашата, която е на минимална печалба.

И слава Богу. Това е добре за нашия екип. Но кажете ми за ТВ7. След като Бареков е използвал платформата на ТВ7 политическият му проект беше ли финансиран от вас?

-Политическият му проект не беше финансиран, а финансирано беше реалити шоуто, с което той стартира политическият проект. Но то имаше много добър рейтинг.

Аз зададох същия въпрос и на господин Пеевски в изборната нощ, но той не ми отговори. Затова ви питам пак.

-Аз нямам интерес да подкрепям която и да било политическа партия. Аз имам интерес да имам добра комуникация с политическите партии, защото повтарям, ние трябва да създадем друга база между бизнеса и политиците.

А съпричастен ли сте със средствата, които му позволиха да наеме толко много застъпници в изборния ден и да направи тази кампания?

-Господин Бареков, това което мога да кажа е получил един бонус от телевизията при напускането й , за да се развали договорът му. Не знам каква част от тези средства е използвал в кампанията си, останалите средства нямам идея....

Доста сериозен бонус...

-Какво имате предвид?

На каква стойност?

-Очевидно имате нещо предвид.

Отчетите показват, че става въпрос за наистина скъпа кампания.

-Нямам представа,.

Има ли нещо, от което да се притеснявате в момента?

-Няма от какво да се притеснявам, защото съвестта ми е чиста. Искам обаче всички в тази държава да знаят, че така както аз съм отговорен към клиентите на банката, нека и в държавата да знаят че са отговорни към националната сигурност, част от която е финансовата стабилност на банковата система. И не бива с лека ръка да пращаме държавата в 96-та или 97-ма година обратно.

Как си представяте реакциите след това ваше интервю?

-Аз казах това, което мисля. А реакциите на отделните хора ще бъдат пречупени през призмата на техните мисли. Оставам на тях да преценят дали съм бил искрен или не. Аз съм искрен и ще продължа по този начин.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии