1 USD
1.87071 BGN
Петрол
113.62 $/барел
Bitcoin
$20,195.5
Последвайте ни
1 USD
1.87071 BGN
Петрол
113.62 $/барел
Bitcoin
$20,195.5

Искаме да пуснем в срок газовата връзка с Гърция, обявиха от проектната компания

БГ Бизнес
 

В понеделник председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че „Ай Си Джи Би“ се бавят със сертифицирането на тръбата

Всички усилия на компанията изграждаща, а газовата връзка с Гърция оставят тя да бъде въведена в екслоатация през юли 2022 г.

Това заявиха специално за bTV от българо-гръцкото дружество „Ай Си Джи Би“(ICBG) АД, в което България и Гърция държат равни дялове.

Коментарът от Ай Си Джи Би идва ден след думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, че все още то не е внесло необходимата документация за сертифицирането му като независим оператор.

Тази процедура трябва да предшества въвеждането в експлоатация на газопровода, по който трябва да потече газ от Азербайджан, както и количества внесени през терминала за втечнен газ в Александруполис, където българската държава има 20% участие.

Процедурата е необходима за да получи компанията изключение от европейските правила за достъп на трети страни до газопровода.

Очакванията, са че това ще доведе до засилване на конкуренцията на доставчици в региона, където Русия чрез Газпром експорт е основен играч и по този начин за по-ниски цени.

Освен това от Ай Си Джи Би посочват, че преди дружеството да може да подаде документи за сертифициране е необходимо Министерството на енергетиката да съвместно заедно с гръцката страна като акционери да въведат нова структура на управление на дружеството.

 За сертифициране като независим преносен оператор ICGB следва да подаде заявление до националните енергийни регулатори на Гърция и България - РАЕ и КЕВР, които имат срок до 4 месеца за произнасяне. Решението им се обявява пред Европейската комисия, която има до два месеца да го одобри.

Общият максимален срок на цялата процедура е 6 месеца, но при наличие на воля от страна на регулаторите и ЕК и предвид международното значение на газовата връзка България - Гърция, заявлението може да бъде разгледано и в по-кратки от максималните срокове, допълват в отговора си от Ай Си Джи Би.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Компания за печат на пари: Кризата поддържа високо търсене на банкноти

Coldplay
+7

Галерии