Железният трон от „Игра на тронове“ е продаден за 1,5 млн. на търг

Отвъд Железния трон, над 30 други артикула имаха шестцифрени цени

 

Феновете на „Игра на тронове“ излязоха на тълпи, за да наддават за стотици костюми, реквизит и други артикули от поредицата в търг, който събра над 21 милиона долара, съобщава CNN.

Артикулът с най-висока цена

Събитието Heritage Auctions в Далас включваше над 900 лота, включително брони, мечове и оръжия, бижута и няколко други значими артикула от поредицата на HBO. Артикулът с най-висока цена бе нещото, за което героите в сериала се бореха през всички осем сезона: Железният трон. След шестминутна война за наддаване тронът бе продаден за 1,49 милиона долара.

 

Репликата е направена от пластмаса и формована от оригиналната версия, използвана за екран, след което е завършена с метална боя и украшения със скъпоценни камъни. В поредицата тронът е изкован с дъх на дракон, който разтопява мечовете на хиляди победени съперници и се превръща в символ на борбата за власт по време на шоуто

Снимка: Game of Thrones

Heritage Auctions заяви в изявление, че събитието е донесло 21,1 милиона долара от повече от 4500 наддаващи. Търгът отбеляза второто най-добро развлекателно събитие на Heritage, малко по-малко от рекорда, поставен от продажбата на Деби Рейнолдс, проведена през 2011 г.

 

Другите предмети, участвали в търга

Изпълнителният вицепрезидент на Heritage, Джо Мадалена каза в изявление, че е знаел, че търгът ще предизвика отзвук.

„Това са изключителни съкровища, направени от дизайнери на костюми и производители на реквизити, които са работили неуморно, за да адаптират прекрасните романи на Джордж Р. Р. Мартин,” каза Мадалена. „Хората искаха частица от магията на „Игра на тронове“.

Отвъд желания Железен трон, над 30 други артикула имаха шестцифрени цени.

 

Мечът на Джон Сноу, Longclaw, използван на екрана от Кит Харингтън, бе продаден за 400 000 долара, а комплектът му дрехи, включващ тежка пелерина, бе продаден за 337 500 долара. И двата елемента поставиха началото на продължителни войни за наддаване.

Началните оферти варираха от 500 до 20 000 долара, но няколко артикула отидоха за хиляди долари повече. Такъв е случаят с няколко наметала и рокли, носени от Емилия Кларк като Денерис Таргариен и Лена Хеди като Церсей Ланистър. Сив велурен комплект, носен от Дейнерис, бе продаден за 112 500 долара, точно 100 000 долара над началната цена, а червената кадифена рокля, която Церсей носи в последното си участие в шоуто, бе за 137 500 долара, което е със 122 500 долара над началната цена.

 

Доспехите също се оказаха популярни, особено когато включват търсени оръжия. Комплектът от черна кожена броня на Jaime Lannister донесе 275 000  долара, а бронята му Kingsguard — включително неговият емблематичен дълъг меч Oathkeeper — отиде за 212 500 долара. Бронята Queensguard, носена от героя Грегор „Планината“ Клиган, беше продадена за 212 500 долара.

В интервю след обявяването на търга през септември, Джей Роу, старши вицепрезидент на HBO за глобални стимули и планиране на продукцията, каза, че продажбата говори за устойчивостта на сериала пет години след финала.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст