Защо улица в Петрич носи името на милиардера Рокфелер?

Блясък

Американският милиардер се ползва с много уважение в Петрич вече повече над 90 години

 

Една от главните улици в Петрич, пресичаща улиците Яне Сандански, Димитър Талев и Цар Борис III, носи името „Рокфелер”. Допреди фалита си преди няколко години също носи името МБАЛ "Рокфелер". Ще се запитате защо? Не, никога милиардерът и най-богат човек за всички времена Джон Рокфелер не идвал в града на Ванга. Въпреки това, е почти сигурно, че някой му е казал за същетвуването на малкия български южен град, защото фондацията му, създадена преди малко повече от век – през 1913 година налива стотици хиляди долари у нас.

Снимка: https://en.wikipedia.org/wiki/Rockefeller_family#/media/File:John_D._Rockefeller,_Sr.jpg

Американският милиардер се ползва с много уважение в Петрич вече повече над 90 години. Фондация „Рокфелер” буквално спасява населеното място от страшна болест, а хората – от смърт.

През 20-те години на миналия век в района върлува маларийна треска. В миналото в котловината, в която е построен градът е имало езеро, след което са се образували и блата. Заблатено е било от града чак до местността Рупите, където е храмът на пророчицата Ванга. Маларийните комари морили местното население. Това разказва историкът Методи Бисерков пред kmeta.bg, който е началник отдел „Образование и култура” в общината.

Улицата започва да носи името на милиардера и организацията, помогнала на стотици българи преди 1944 г., но по времето на социализма то е сменено. Върнато е отново в първите години на демокрацията.

 

По онова време американските фондации били доста активни в България. Организацията на американския милиардер похарчила близо 300 000 долара в България, изпратила 30 лекари на специализация в САЩ, подпомогнала създаването на Институт за народно здраве. Провела и мащабна кампания за изкореняване на маларията, която била обзела страната. Всичко това се случило след посещението на д-р Селскар Гън, директор на парижкия офис на Международния здравен съвет към Фондация „Рокфелер”, през февруари 1923 г.

Име на улица в града получава и доктор Ралф Колинс, който води медицинската мисията.

По това време започват сериозни дейности за отграничаване на маларията – районът се обезводнява, дават се пари на хората да строят тоалетни и да правят канализация, за да се подобри хигиената им. Това станава възможно, след като през 1928 г. Международният здравен съвет одобрил бюджет за построяването на Противомаларична опитна станция в Петрич за периода от 1 февруари до 31 декември същата година на стойност 1 104 000 лева.

Първоначално установените случаи на малария били 70-80% от населението, които впоследствие били намалени до 10-12%. Близо 16 000 души били спасени от глад и упадък.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст