1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

Запознайте се с милиардера, който убеди Меси да избере Америка (ВИДЕО)

Милиардерът Хорхе Мас убеди най-голямата футболна звезда в света да се присъедини към най-слабия отбор в лигата

 

Милиардерът Хорхе Мас убеди най-голямата футболна звезда в света да се присъедини към най-слабия отбор, който се намира на последното място в своята лига.

60-годишният строителен предприемач се стреми да преобърне бизнеса на американския футбол и да го направи много по-печеливш. В основата на стратегията му е подписването на договор с Меси, който отхвърля традиционното споразумение за заплата срещу услуги, в полза на това да получи приходи и дял в отбора – стратегия за сделка, по-близка до правилата на Уолстрийт.

Идеята на Мас е, че международната суперзвезда ще привлече милиони нови абонати на стрийминг услугата Apple TV+ и още топ играчи в Major League Soccer, казва The Japan Times.  

Разбира се, това е рисковано предложение, тъй като почти всичко зависи от играч, който има огромна кариера, но също така остарява според стандартите на професията си. 36-годишният футболист идва в Маями, след като прекара две години в „ПСЖ“, където през последните седмици беше обект на подигравки от страна на феновете.

Меси следва традицията на футболните шампиони, които се местят в Северна Америка в края на кариерата си. Когато беше на 34 години, бразилската легенда Пеле, прекара три сезона в „Ню Йорк Галакси“ през 70-те години, докато Дейвид Бекъм напусна „Реал Мадрид“ през 2007 г., за да се присъедини към „ЛА Галакси“. Там бяха още Тиери Анри, Уейн Рууни и Дидие Дрогба, както и Христо Стоичков. И въпреки това обещаният бум на популярност на американския футбол не успя да се материализира.

Но Мас е търпелив човек. Заобиколен от фланелките на Меси и книгите на Хенри Кисинджър в офис в престижния Корал Гейбълс, Флорида, Мас казва, че са му отнели повече от три години, за да доведе Меси в Маями.

Колко е заплатата на Меси? 

Договорът на Меси с Интер Маями е до 2025 г. с основна заплата от 20 млн. долара годишно, която може да достигне 60 млн. долара с бонуси. След като се пенсионира, Меси ще получи миноритарен дял в отбора.

Меси също има сделка с Adidas и споразумение с Apple TV+, което ще му бъде от полза, ако стрийминг услугата привлече международни абонати.

Въпреки че няма окончателна оценка за това какво щеше да печели, ако беше избрал саудитския клуб Ал Хилал, тази сделка би му спечелила около 400 млн. долара годишно.

Кой е Мас?

Мас е син на кубински имигрант Хорхе Мас Каноса - лидер на движение за свалянето на Фидел Кастро. Състоянието на семейството идва от MasTec, компания на стойност 9,1 милиарда долара, която изгражда тръбопроводи, оптични мрежи и вятърни паркове в САЩ. Мас е председател, а брат му е главен изпълнителен директор.

След неуспешен опит да закупи „Маями Марлинс“ преди няколко години, Мас изкупи акциите на партньорите на Бекъм в „Интер Маями“, където семейството му сега притежава 80% от отбора.

Според Мас цената на Меси ще достигне поне 1,5 милиарда долара за една година, в сравнение с прогноза на Sportico, които говорят за 585 млн. долара миналата година.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии