1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Тези лидери управляваха с помощта на астрологията

Блясък

Вижте кои събития от живота им са били предсказвани

Сред световните лидери и в миналото, и в настоящето, има много такива, които се ръководят от астрологията. 

Едни от знаковите фигури в миналото, които са вярвала в астрологията са били президентът Роналд Рейгън и съпругата му Нанси Рейгън. Още преди влизането им  в Белия дом президентската двойка се е консултирала с известния астролог Карол Райтър. Известно е, че са планирали събития според планетарните конфигурации, пише listverse.com.

В началото на политическата си кариера г-н Рейгън насрочил встъпването си в длъжност като губернатор на Калифорния през януари 1967 г. да се състои в странно време, 12:10 сутринта. След това станало ясно, че решението е взето, за да се възползват от благоприятните астрологични предзнаменования, съобщава New York Times.

Снимка: Getty Image

Така че естествено медиите проследиха историята, когато двойката се изкачи в Белия дом и започна да взема решения, които засягаха цялата страна. Нанси Рейгън била по-откровена относно използването на астрологията през целия си живот като публична фигура. Всъщност се твърди, че тя е получила предупреждение от астролог, че нещо зловещо ще се случи на съпруга през 1981 г. Когато той едва не беше повален от куршум на убиец при неуспешен опит в конкретния ден, стана ясно, че астрологът на Нанси се е оказал прав.

Вследствие на инцидента Първата дама напълно поела графика на съпруга си и стриктно следила звездните конфигурации. По време на всичко това тя се консултирала с астролози за улики за всякакви потенциални бъдещи заплахи. Рейгън изживя остатъка от президентството си безопасно, разбира се, но Нанси не желаеше да рискува, без да предскаже каквото е възможно.

Един от най-известните и противоречиви лидери Адолф Хитлер също имал някакъв интерес астрологията, но не я е използвал за свои решения за сметка на някои от колегите му, които били твърди привърженици на разчитането на звездите. Този списък включва Йозеф Гьобелс, маршал Хайнрих Химлер и заместник-фюрера Рудолф Хес, за които е известно, че са използвали астрологията за вземане на политически решения. Гьобелс, министърът на пропагандата, наел екип от астролози, за да разпространи посланието на Третия райх по време на войната. Този подход бил ефективен в Германия, където много хора вече вярваха в астрологията.

Снимка: Getty Image

Въпреки това, за да запази контрола, нацисткият режим забранявал на гражданите да тълкуват астрологията или да правят свои собствени астрологични прогнози. Това можело да бъде направено само от партийни лидери и след това да се разпространи в опит да продължат техните военни усилия.

В един скандален случай Химлер разчитал на екип от астролози, за да открие Бенито Мусолини, когато той изчезнал по време на Втората световна война. След като Мусолини е открит, Химлер приписва успеха на астролозите, а не на хората, които дешифрират радиокодове, за да го открият.

Британските разузнавателни служби, знаейки, че Хитлер и нацистите са запалени четци на хороскопи, обаче пуснали фалшиви прогнози, на които се отдават до голяма степен грешни решения на фюрера.

На 30 октомври 1939 г., по-малко от два месеца след началото на войната, Гьобелс обявил, че преразглежда астрологията с оглед използването й за пропагандни цели. Две седмици по-късно той показва на Хитлер и Химлер писмо от астролога Карл Крафт, което предсказва опита за убийство на фюрера. Прогнозата на Крафт (че животът на Хитлер ще бъде в опасност на 7-10 ноември) очарова фюрера и той моли Гьобелс да проучи как Крафт успява да направи толкова точна прогноза. 

Не беше тайна, за тези в правителството, че приживе Франсоа Митеран, покойният президент на Франция, се консултирал с астролози, за да му помогнат да вземе решения. Предишният френски президент Шарл дьо Гол също е използвал астролози за помощ през 60-те години.

Снимка: Getty Image

По време на президентството на Митеран в началото на 90-те години той редовно търсел съвет от Елизабет Тейсие. Той потърсил нейната помощ, особено когато трябваше да се опита да разреши трудната и напрегната война в Персийския залив. Преди важна среща за участието на Франция в конфликта Тейсие се обадила на Митеран, за да го уведоми, че денят на срещата ще бъде благоприятен за него. По-късно Митеран съобщи, че външният министър на Ирак е бил по-приказлив от обикновено по време на преговорите. Той видял това като добър знак за продължаващото участие на Франция във войната. И той видял предсказанието на Тейсие като знак, че тя знаела как ще се развият нещата. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии