1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Собственикът на Zara прави ход към логистичния бизнес за 700 млн. долара

Блясък

Инвестиционната компания на фамилия Ортега е купила пет логистични центъра

Основателят на Zara Амансио Ортега е похарчил 700 млн. долара през последните седмици за поредица от придобивания на логистични центрове. Очаква се това да бъде един от най-големите залози на испанския моден магнат, пише Bloomberg.

Инвестиционната компания на фамилия Ортега Pontegadea е купила пет логистични центъра в американските щати Вирджиния, Пенсилвания, Тексас, Тенеси и Южна Каролина от Realty Income Corp. за около 722 млн. долара, за която съобщава испанският ежедневник El Pais и която е потвърдена от представител на Pontegadea.

Тези придобивания се случват в резултат на предварително обявени логистични сделки, също с Realty Income, които са на стойност 183 млн. долара. Тези ходове представляват стратегическа стъпка, отдалечаваща Pontegadea от традиционния фокус върху имотните инвестиции.

Въпреки това Ортега направи няколко големи имотни сделки през тази година, включително плати около 500 млн. долара за 64-етажна луксозна жилищна сграда в Ню Йорк и се споразумя за небостъргача Royal Bank Plaza в Торонто за около 1,2 млрд. долара. 

Pontegadea приключи 2021 г. с портфолио от имоти на стойност 15,3 млрд. евро, основно в луксозни бизнес имоти в големи градове по света.

Испанският моден гигант се насочва към логистичния сектор, докато се опитва да се диверсифицира с редица сделки, включително с ходове в енергийния бизнес, във възобновяемата енергия, както и в преноса на природен газ.

По-голямата част от приходите на Pontegadea идва от дела на Ортега в компанията собственик на Zara Inditex – най-големият търговец на дрехи на дребно в света, който притежава редица модни марки.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии