Продават писмото на Айнщайн за атомната бомба на търг

Продават писмото на Айнщайн за атомната бомба на търг

Писмото се продава като част от търг на артефакти, принадлежащи на съоснователя на Microsoft Пол Алън

 

Писмо от Алберт Айнщайн, което насърчава САЩ да разработят първите в света ядрени бомби, ще бъде предложено на търг, съобщава BBC.

Снимка: Getty Images
Писмото е написано до Франклин Рузвелт през 1939 г., предупреждавайки, че нацистка Германия може да е в състояние да създаде такива оръжия като предлага САЩ да започнат своя собствена атомна програма. Три години по-късно Америка започва проекта „Манхатън“, ръководен от Робърт Опенхаймер, който доведе до първото използване на атомни оръжия срещу Япония през 1945 г.

Снимка: Getty Images
Писмото се продава като част от търг на артефакти, принадлежащи на съоснователя на Microsoft Пол Алън, който почина през 2018 г. на 65-годишна възраст. Личната му колекция ще бъде пусната за продажба в Christie's, Ню Йорк, през септември. Ще има набор от предмети, отразяващи интереса му към - и влиянието върху - изчислителната техника, но писмото на Айнщайн се очаква да бъде в центъра.

Приблизителната му стойност е между 4 и 6 млн. долара.

Всъщност е написано от унгарския физик Лео Силард с помощта на други учени, но е подписано от Айнщайн, защото статута му на една от най-великите научни фигури на всички времена го прави по-вероятно да привлече вниманието на президента. От 2 август 1939 г. - само седмици преди обявяването на Втората световна война - той предупреждава, че Германия може да е разработила науката за създаването на ядрена бомба.

„Възможно е, макар и по-малко сигурно, по този начин да бъдат конструирани изключително мощни бомби от нов тип“, пише в писмото.

Снимка: Reuters

По-късно се съобщава, че Айнщайн съжалява за писмото поради ролята му в превръщането на Америка в единствената страна, по това време, която произвежда ядрени оръжия. Той е цитиран през 1947 г. като казва: "Ако знаех, че германците няма да успеят да произведат атомна бомба, никога нямаше да си мръдна пръста."

На търга ще бъдат обявени и предмети като компютър от 1971 г., модел DEC PDP-10: KI-10, за чието възстановяване е помогнал Пол Алън. Очаква се цената на компютъра да достигне между 30 000 и 50 000 долара. В търга влиза и скафандър, принадлежащ на астронавта Ед Уайт, който стана първият американец, извършил космическа разходка през 1965 г. Скафандърът има приблизителна стойност от 80 000 до 120 000 долара.

Бизнес Видео Подкаст