Продават бронежилетка на Banksy на търг за 360 000 евро

Блясък

Жилетката е носена от рапъра Stormzy по време на едно от най-известните му изпълнения

 

Проектирана от Banksy и носена от рап звездата Stormzy по време на легендарното му представление в Glastonbury през 2019 г., бронежилетката е обявена за продажба на цена от 360 000 евро, съобщава Euronews. 

Повече за бронежилетката

Жилетката принадлежи към линията стоки Gross Domestic Product на Banksy, която за първи път бе показана на витрина в Croydon в Южен Лондон през 2019 г., за да коментира предстоящата комерсиализация на марката Banksy. Жилеткана е носена от рапъра Stormzy, който я дарява на Музея на дизайна в Лондон, когато е номинирана за дизайн на годината през 2020 г. 

Търгът

Жилетката, обявена за продажба, една в серия от пет, ще бъде показана по време на Frieze Week, преди да бъде предложена на вечерния търг за съвременно изкуство на Sotheby's и ще бъде изложена в New Bond Street Galleries на компанията от 3 до 9 октомври. Ема Бейкър, ръководител на съвременната вечерна разпродажба в Sotheby's, каза:

 

„Придадена на емблематична фигура на Stormzy по време на легендарното му изпълнение в Гластънбъри, тази нова интерпретация на класическо парче съвременна полицейска броня е Banksy в най-добрия му вид.“ 

Историята на бронежителката

Всъщност Banksy прави провокативната жилетка, устойчива на пробождане, за да привлече вниманието към социалните и политически вълнения в Обединеното кралство. Бронята, която пренасочва визуалната сила и културната тежест на знамето, за да символизира расизма и насилието, както и ендемични скокове в престъпленията в съвременна Великобритания. 

Само миналия месец актьорът и музикант Идрис Елба се присъедини към министър-председателя на Обединеното кралство - Кийр Стармър за нова коалиция срещу престъплениеята с ножове. Преди срещата Елба каза, че „трябва да се справим с първопричините за престъпленията с нож, а не само със симптомите“. Той описа коалицията като "положителна стъпка към реабилитиране на нашите общности отвътре навън". 

 

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст