1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Лечението на COVID-19 "изяжда" 1/10 от средната заплата

Лечението на COVID-19 "изяжда" 1/10 от средната заплата

Ето колко трябва да оставим в аптеката за нужните лекарства

Намираме се в пика на грипните и вирусни заболявания. Според вирусолозите в момента върлуват най-вече грип и Ковид. Повече случаи на COVID-19 се наблюдават в София, Перник, Габрово, Бургас и Варна, а на грип - в София-област, Русе, Силистра, Бургас и Варна. 

Какво е положението с COVID-19?

Днес в страната ни са установени нови 157 случая на коронавирус. Количеството направени тестове за последното денонощие е 2577, като от тях 69 са PCR (9 заразени), а 2508 са антигенни тестове (148 заразени). Заболелите у нас вече достигнаха 1 337 188. Активните случаи са 6 972. Тази статистика обаче включва само установените случаи, когато болни си правят тестове в лаборатории. Лекарите са категорични, че повечето болни от COVID-19 не правят официални тестове. 

Какво е лечението при COVID-19?

Не само, че заболяването с този вирус е крайно неприятно, дори опасно за здравето, но и лечението бърка сериозно в джоба.

При COVID-19, още при първите симптоми лекарите препоръчват започването на противовирусен препарат. Най-често ползваният е "Авирон Рапид", чиято цена е около 23 лева.

Съпътстващите лекарства са няколко. Първо болният трябва да приема "Нурофен" за температурата и възпалението, малката опаковка струва 10 лева. Спрей за запушен нос също струва около 10 лева в зависимост от фирмата производител. Хапчетата за изчистване на синусите тип Синулан струват около 16 лева. Обикновеносе изписва и Геломиртол, чиято цена е 15 лева. За възпаленото гърло има доста продукти на пазара. Таблетките за смучене "Стрепсилс" струват 10 лева опаковката. Спреят "Тантум верде" пък е на цена от 14 лева. Сиропите за кашлиза варират между 7 и 20 лева. Средната цена на противоалергичните препарати е 10 лева.

При COVID-19 е препоръчително да се приема и Натаспин за разреждане на кръвта. Цената му е 20 лева. След оздравяването се препоръчва пиенето на Акард за предпазване от съсиреци, чиято цена е 5 лева опаковката. Често при COVID-19 се изписва и Ремантадин, чиято цена е 15 лева. 

Често при разболяване с вируса се стига до антибиотик. Сред най-често изписваните са Азакс и Левокса. Азаксът струва 15 лева, Левоксата 14 лева. Пробиотиците варират между 10 и 30 лева.

Отделно от това се пият хранителни добавки като цинк, витамини, селен и магнезий. Опаковка цинк струва около 15 лева, толкова струва и селенът. Магнезият е около 10 лева. За витамините може да вземете комбинирани такива за около 15-20 лева.

Така излиза, че ако сме болни и трябва да си набавим всички необходими лекарства, ще трябва да дадем около 220 лева. Това представлява около една трета от средната пенсия и около една десета от средната заплата.

Към днешна дата случаите на COVID-19 в световен мащаб стигат колосалната бройка от 701,906,32. От началото на пандемията най-много случаи има в САЩ- 110 милиона, следвани от Индия- 45 милиона, сочат данни на worldometers.info. Близо 7 милиона човека са починали.

В Европа най-много случаи има Франция- 40 милиона, а най-малко Монако- 17 хиляди. За България официалната бройка е 1,3 млн.

Към момента най-много нови случаи има в Германия

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии