"Дебютирах за Португалия с Кристиано Роналдо, но се пенсионирах на 25 за нова кариера и Моуриньо не ме разпозна"

Средностатистическият човек сменя кариерата си няколко пъти през целия си трудов живот

 

Знаете ли, че Джеф Безос е бил на 30 години, когато напуска работата си като старши вицепрезидент в D.E., за да стартира Amazon? Големите промени в кариерата не са запазени само за титани в индустрията като Безос. Средностатистическият човек сменя кариерата си няколко пъти през целия си трудов живот.

През декември 2022 г. LinkedIn и CensusWide попитаха повече от 2000 работници в САЩ за техните професионални планове за следващата година. Оказва се, че 72% от поколението Z и 66% от поколението Y обмислят промяна на кариерата – в сравнение със само 55% от поколението X и 30% от бейби бума.

От футбола към облаците 

Историята, която ви разказваме днес, също е свързана с една голяма кариерна промяна и ако футболът беше самолет, Кристиано Роналдо щеше да е сред шепата легенди, на които е позволено да седят в първа класа.

Снимка: БГНЕС

На 24 февруари 2001 г. обаче още един португалски футболист се озовава до младата тогава надежда на един (метафоричен) полет.

Това е мач за юноши на 15 години между Португалия и Южна Африка. Костиня, млад полузащитник от Витория, представя страната си за първи път.

В отбора е и националното съкровище на Мадейра Роналдо - и гол при победата с 2-1 е знак за великите неща, които му предстоят във футбола.

Но освен еднакво тренирани тела в края на тридесетте си години, това е нещото, с което приликите между двамата свършват.

 

Роналдо щеше да стане най-великият играч на Португалия и един от най-добрите, играли някога. Дори на 39, бившата сензация на Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед все още е капитан на страната си и продължава да чупи рекорди.

Снимка: Костиня/ Instagram

Междувременно Костиня напуска футбола на 25-годишна възраст и започна мечтана кариера в авиацията. Бившият полузащитник, сега на 39, е стюард, а Жозе Моуриньо е бил сред неговите пътници неведнъж.

Костина каза пред Maisfutebol през октомври: „Футболът в долните дивизии е много физически, започна да ми създава проблеми, постоянно бях контузен.

"Когато видях, че вече няма да достигна високо ниво, че не мога да го направя, взех съзнателното решение да напусна“.

Костиня не успява да пробие в първия отбор на Витория, записвайки само две участия, въпреки че е част от отбора, който спечели Купата на Португалия през 2005 г.

Той прави 13 международни изяви за различни младежки отбори на Португалия, като си проправя път до младежите до 20 години, но бързо изпадна в по-ниските лиги на страната на клубно ниво.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст