Ботушът на Кортес: Най-големият къс злато, откриван някога

Блясък

Кръстен е на Ернан Кортес, испанският конкистадор, който изиграва ключова роля в завладяването на империята на ацтеките

 

Един от най-големите оцелели златни късове, намерени в западното полукълбо, е спиращ дъха къс самородно злато, наречен „Ботушът на Кортес“. Това е невероятно парче злато тежи внушителните 389,4 тройунции.

През 1989 г. търсач на съкровища в Мексико закупува детектор за метал на любителско базово ниво и се впуска в забранителната пустиня Сонора. Златни и сребърни мини са разпръснати из Северно Мексико, но шансовете за случайно намиране на златен къс самородно злато (известен също като „разпръснато злато“) насред пустинята са невероятно ниски, казва Greek Reporter.

Усъвършенствайки уменията си за откриване на заровени монети в задния си двор, мъжът започна бавно да сканира част от олтара на Gran Desierto de, за която се говори, че съдържа самородно злато.

Золототърсачът размахва новия си детектор дни наред, откривайки пирони, няколко куршума и други разнообразни боклуци. След това една сутрин получaва силен сигнал от своя детектор и за негова изненада открива невероятно самородно злато.

На ръце и колене мъжът внимателно изважда самородното късче, но колкото повече копае, толкова по-голямо става златото. Когато най-накрая изкопа масивното самородно злато, то тежи 10,9 кг.

 

Известен като "Ботушът на Кортес", той остава най-големият къс самородно злато, извличан някога в Западното полукълбо. Той превъзхожда второто по големина съществуващо самородно злато от западното полукълбо, което беше открито в Аляска, с близо 3 кг.

Парчето се състои се от близо 80% злато, а останалото е комбинация от сребро и кварц през XVI век.

Oригиналният откривател го е продал на шефа си за 30 000 долара и оттогава е сменил собственика си много пъти. През 2008 г. ботушът на Кортеs беше продаден на търг за 1 553 500 долара.

Самородно злато с различни размери са намеренo по целия свят. В исторически план самородните късове се разтопяват и се оформят в нови предмети. Welcome Stranger е най-големият алувиален къс самородно злато, намиран някога, с изчислено рафинирано тегло от 97,14 килограма (3123 унции). Три от най-големите късчета идват от бразилската мина Serra Pelada.

“Ботушът на Кортес“ обаче остава най-големият открит от металотърсач.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст