Бил Гейтс би отнел 62% от собственото си богатство

„Светът би бил по-добър, ако милиардерите доброволно изберат да дават повече пари“, казва Гейтс

 

Бил Гейтс, съоснователят на Microsoft, чието състояние, по данни на Forbes, се оценява на близо 139 милиарда долара , признава, че е „странно нещо да има хора, които струват милиарди“, съобщава CNBC. 

„Това е толкова умопомрачителна сума пари спрямо личните нужди“, добави Гейтс в епизод от новите документални сериали на Netflix „Какво следва? Бъдещето с Бил Гейтс", който разглежда проблема с неравенството в доходите по света.

Прекалено богат ли е Бил Гейтс?

Когато интервюиращият пита директно Гейтс дали смята, че е „прекалено богат“, милиардерът избягва да даде отговор „да“ или „не“. Но той не остави несигурност, че смята, че богатите хора трябва да споделят повече от своето богатство с останалата част от човечеството.

 

„Малко е диво, че имаме милиардери. Това е огромно количество богатство, което, ако дори се опитате да консумирате, би било абсурдно. Вие искате тези пари да бъдат върнати на обществото, а не просто да бъдат консумирани.

Богатството трябва да се споделя

Гейтс е лично инвестиран в проблема: Неговата организация с нестопанска цел Bill & Melinda Gates Foundation е дарила милиарди долари за справяне с глобални проблеми като бедността и неравенството. Преди това той заяви, че най-богатите хора, включително и той, трябва да плащат много по-високи данъчни ставки.

„Аз съм за данъчна система, при която, ако имате повече пари, плащате по-висок процент данъци. Мисля, че богатите трябва да плащат повече, отколкото в момента“, пише Гейтс в публикация в блог през 2019 г.

Той би имал приблизително 62% по-малко богатство при предложената от него данъчна система за САЩ, каза той пред журналистката Кара Суишър на събитие, спонсорирано от Netflix.

„Светът би бил по-добър, ако милиардерите доброволно изберат да дават повече пари“, казва той 

 

По-високи данъци за по-богатите

Мнозинството от американците подкрепят по-високите данъци за богатите хора, за да се противопоставят на нарастващото неравенство, сочат проучвания . Богатството на най-богатите 1% от най-богатите американци наскоро достигна рекордни нива, тъй като в момента те държат повече от 30% от общото богатство на нацията, сочат данни на Федералния резерв.

Близо 38 милиона души в момента живеят в бедност в САЩ, една от най-богатите нации в света, според Бюрото за преброяване на населението на САЩ. Ето защо Гейтс се застъпва за по-високи данъци върху богатите, както правят и шепа негови колеги милиардери, като Уорън Бъфет и Марк Кюбан . Това е и идеята зад неговия ангажимент към филантропията и защо Гейтс се застъпва за повече милиардери да се присъединят към неговия Giving Pledge , в който 240 богати хора са се ангажирали да дадат поне половината от състоянието си за благотворителност през живота си.

В крайна сметка Гейтс иска да раздаде „почти цялото“ си богатство с цел в крайна сметка напълно да отпадне от списъка на най-богатите хора в света:

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст