1 кг. за 15 000 долара: Защо българското розово масло е толкова скъпо?

За 1 кг. розово масло, трябват около 5000 кг. розови венчелистчета

 

Българското розово масло е най-ценното розово масло на пазара. Купувачите са готови да платят 15 000 долара за един килограм. Но за да направят най-качественото българско розово масло, производителите трябва да прекарат годината в обработване на ниви, които ще цъфтят само за няколко седмици.

Българската роза 

Българската маслодайна роза е важен символ за България. Нашата държава е едно от малкото места по света, които имат перфектните условия за отглеждане на този тип рози. Сигурни писмени сведения за наличието на маслодайни рози в региона на град Казанлък има от 1652 г. 

Българската роза има дълбок и силен аромат и от нея се получава розово масло с най-доброто качество. Наричано „течно злато“, заради уникалните му свойства и високата цена, розовото масло е природен еликсир с изключително много ползи.

Цената на розите 

За нашето розово масло се говори по целитят свят. То се извлича от венчелистчетата на маслодайната Rosa Damascena Mill чрез водно-парна дестилация. Етеричното масло, на което се дължи аромата на розата се намира в цветовете и листата. В интервю за Business Insider, разказват как венчелистчетата трябва да се дестилират в същия час, когато са събрани, което струва на производителите 8000 долара на килограм само за труд. За 1 ден берачите разказват, че събират около 90 кг. В сравнение с другите рози, от нашата може да се извлече много малко масло, което означава, че трябва да бъдат обрани изключително голямо количество веннчелистчета.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст