Върху техника, играчки, очила: Какво означава маркировката СЕ?

БГ Бизнес

Зад нея стои френска абревиатура

 
Със сигурност сте виждали маркировката „CЄ“ на рамките на слънчевите ви очила, върху етикета на плюшеното мече на детето ви, на гърба на телефона. 
 
Знаете ли обаче защо е там и какво означава?
 
Зад нея стои абревиатурата на френския израз "Conformité Européenne” (на български: „европейско съответствие“), която обозначава, че даденият продукт е бил подложен на оценка от производителя и отговаря на стандартите и изискванията на ЕС за безопасност, опазване на здравето и на околната среда, пишат от Европейската комисия. Височината ѝ трябва да бъде поне 5 mm, да бъде видима, четлива и незаличима; поставена върху продукта или, когато това е невъзможно, върху неговата опаковка или документация. 
 
CE маркировката е задължителна за стоки, предназначени за пазара на Европейската икономическа зона. Производителят се задължава също да постави маркировката върху продуктите си, да състави техническа документация и да подпише декларация за съответствие. 
 
Вече над години тези две букви дават на европейските потребители спокойствието, че продуктите, предлагани на единния пазар на ЕС, са сигурни и безопасни. Маркировката се прилага и за продукти, произведени където и да е по света, които се продават в Съюза.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст