1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

В брой или с карта: Малките търговци у нас масово без ПОС-терминали

БГ Бизнес

Според проучване, българинът продължава да плаща основно в брой

Банковата карта заема второ място (54%)  сред предпочитаните методи за разплащане от българите, а парите в брой продължават да държат първа позиция с 67%. Това показват резултатите от международното проучване "Нагласи към методите на разплащане", проведено в партньорство с Visa в страните от Централна и Източна Европа. Като основна причина да се избира плащане в брой, 38% от анкетираните посочват отсъствието на възможност за дигитална трансакция в магазина или пункта за услуги. 

Едва 25%  от анкетираните българи са платили за последната си покупка в магазин с карта или с помощта на телефон, смарт часовник или друго устройство. На аналогичен въпрос за последната им онлайн покупка, 34% от анкетираните отговарят, че са платили в брой при доставка. 

Преминаването към дигитални технологии прави магазините по-достъпни за потребителите

 Магазините, които осигуряват възможност за дигитални методи на разплащане, се възприемат положително от българските потребители - близо 41 % от анкетираните смятат, че те са съвременни, а 42 % от тях - че са ориентирани към клиента, показват резултатите от проучването. Една пета от респондентите пък посочват, че са си тръгвали от хранителен магазин, тъй като липсва възможност за покупка с карта. Особено остро липсата на дигиталните разплащания се усеща на пазари и базари (42%), при фризьор, бръснар, козметик (45%), в такси (42%), при лекар, зъболекар или физиотерапевт (35%).

 "Малките и средните предприятия са гръбнакът на нашата икономика. За да останат конкурентоспособни и да процъфтяват в условията на глобалната дигитална икономика, те трябва да се погрижат да предлагат методите за разплащане, които клиентите им предпочитат”, каза Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

 Мечти и реалност - как бългатите се справят с парите

Резултатите от проучването показват, че парите дават на българите усещане за независимост и свобода на избора, осигурявайки им комфортен живот. Те са доста заинтересовани да инвестират пари и да използват банковите услуги като начин за управление на парите, внимателно контролират и планират разходите си.

 Най-многобройната група българия от 35 до 65 години (27% от анкетираните). Те са обобщени като "скептиците" в проучването . Според него, те не обичат да инвестират или да се занимават с пари и не се доверяват на институциите. Предпочитат да държат парите си у дома. Кеш използват 57%, а дигитално се разплащат 33%.

Кралете на живота (20%, преобладаващата част са между 35 и 44 години). Те харчат бързо и безконтролно пари за онова, което искат. Предпочитат да плащат в брой (67%), едва 24% използват дигитални методи на разплащане.

Заможните (16%, преобладават между 45 и 54 години). Контролират парите и разходите си, но парите са само средство за постигане на целта - те ги имат, но не е необходимо да мислят за тях през цялото време и да се притесняват за тях. Само 26% използват пари в брой, 66% използват дигитални разплащания.

Оптималните (15%, срещат се от 35 до 65 години) - съзнателно управляват парите си - използват промоционални оферти, планират разходите си и инвестират в капитал. Ценят свободата на избора, затова не отхвърлят нито една форма на плащане. Петдесет и седем процента обичат сделките в брой, а безналичните – 39%.

Мечтателите (14%, главно между 45 и 65 години) - биха искали да имат много, но към момента нямат нямат, а и не управляват сериозно парите. В брой плащат 66%, а дигитално – 27%.

 Икономичните (9%, между 55 и 65 години). Искат да планират внимателно разходите си. Случва се почти веднага да похарчат всички пари, които получат. Разполагат с ограничен бюджет и са съсредоточени върху това да оцелеят. С банкноти и монети плащат 38%, а 51% използват карти и свързани устройства.

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии