1 USD
1.81062 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,884.3

За пръв път от 19 години: Вдигат командировъчните за чужбина

За пръв път от 19 години: Вдигат командировъчните за чужбина

Финансовото министерство предлага служителите да получават повече пари за командировки зад граница

Размерите на командировъчните за чужбина не са актуализирани от 2004г. Досега те бяха в размер на 35 евро на ден и квартирни до 130 евро за Европа, с изключение Швейцария, където дневните бяха  60 швейцарски франкове, а квартирните 150 швейцарски франкове. За останалия свят дневните са 30 щатски долара, а квартирните между 80 и 150 долара.

  

Къде е най-скъпата командировка?

Сега финансовото министерство предлага проект за увеличаване на дневните и квартирните пари, за да се отрази и натрупаната през годините инфлация, става ясно от проекта. Всички командировъчни ще бъдат в евро. Предвижда се и диференциран подход, които да отразява съответния стандарт на живот в държавата, в която е командирован служителят.

Така например, ако пътуването по работа е в държава от ЕС дневните варират от 39 евро на ден за командировка в Унгария и Словакия до 56 евро на ден при служебна командировка в Австрия, Германия или Белгия. Квартирните стигат до 207 евро за командировка в най-богатите държави в ЕС, а най-ниска е сумата за квартирни отново в Словакия 144 евро. Най-скъпи са командировките в  Швейцария на ден се полагат 87 евро, а квартирните стават 246 евро.

 „С предложеното изменение се очаква да се отговори на нуждите на работещите и на бизнеса и едновременно с това да се следват установените социални национални и европейски политики, отнасящи се до правата на командированите“, пише в проектодокумента на Финансовото министерство.

За да влезе в сила постановлението  трябва да бъде одобрено от Министерския съвет.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии