1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

Земеделците решават дали да приемат предложението на правителството

Земеделците решават дали да приемат предложението на правителството

Николай Денков иска квота за вноса на слънчоглед от Украйна

Днес трябва инициативният комитет да вземе решение дали ще приема предложените от министър председателя, министъра на финансите и министъра на земеделието решения по внесените искания, обявиха от Българския фермерски съюз в своята страница във фейсбук.

Трактори са на Долни Богров и чакат да бъде взето решение.

В същото време премиерът Николай Денков обяви, че по всяка от точките, които бяха поставени от протестиращите, може да се предложи решение или да се обясни как ще се търси решение.

По отношение на слънчогледа предстои разговор с премиера на Украйна, в който ще обясня, че в дискусиите сме обсъдили, че ще има определена квота за България и тя ще бъде разрешена, когато уточним колко е голяма. В близкия период няма да позволим внос от Украйна, увери премиерът Никола Денков. По отношение на останалите продукти и в момента се водят преговори с Европейската комисия и Украйна, заедно с министрите на земеделието на страните членки на ЕС, добави той. По думите му досега не са установени никакви проблеми по отношение на качеството на селскостопанските продукти. 

Поехме ангажимента, че до 30 септември ще бъдат изплатени средствата за компенсации, които са поставени като изискване от протестиращите, заяви премиерът. Министерството на земеделието ще съкрати срока за подаване на заявки и плащанията ще бъдат направени максимално бързо, в рамките на седмица или две, каза още Николай Денков. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии