1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Управителят на БНБ препоръча 9-10% буфер в бюджета (ВИДЕО)

Управителят на БНБ препоръча 9-10% буфер в бюджета (ВИДЕО)

Ето какво означава това и как ще се използва

Препоръките на БНБ към бюджета са в две основни посоки - да се направи опит да се поддържат антициклични нива на бюджетните разходи, съответно и на бюджетното салдо. Това заяви управителят на Народната банка Димитър Радев по време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси в парламента, която разглежда на първо четене фискалната рамка за догодина, казва БГНЕС.

Гуверньорът на БНБ препоръча буфер в бюджета, който да се използва, ако рисковете пред приходите се сбъднат.

Радев обясни, че поддържането на процикличната фискална политика е предпоставка за макроикономически дисбаланси, но освен това използването ѝ за по-продължителен период от време ограничава икономическия растеж.

“Провеждането на антициклично фискална политика в контекста на бюджета за 2024 г. или означава бюджетен дефицит в размер на 1%“, каза управителят на БНБ. Според него е реалистично и трябва да се предвиди ясен тренд за намаляване на бюджетния дефицит в рамките на тригодишната бюджетна прогноза.

“Да се включат разпоредби в бюджета за поддържане на буфер около 9-10% при ангажиментите за разходи”, предложи той. Радев каза, че минималният размер на фискалния резерв също може да бъде увеличен с оглед запазване на функциите му за буфер за бюджетно финансиране.

“Към 31 октомври средствата в този фонд възлизат на около 4 млрд. лева”, поясни управителят на БНБ.

“Струва ми се за важно е да се направи оглед в рамките на тригодишна бюджетна прогноза и да се осигури намаляващ тренд на бюджетния дефицит, също така по отношение на намаляване на бюджетните разходи и да се заложат буфери в бюжета”, препоръча Радев. /БГНЕС

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии