1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Само в две ферми у нас произвеждат бели яйца, но ги изнасят

Само в две ферми у нас произвеждат бели яйца, но ги изнасят

Белите кокошки са по-темпераментни, но ядат по-малко фураж, казват птицевъди

Само две птицеферми в България произвеждат бели яйца от породата кокошки “Бял легхорн” (Leghorn), но те работят предимно за износ. Белите се търсят у нас по-масово единствено по Великден по простата причина, че според домакините боята хваща по-добре и яйцата стават по-красиви.

В Европа консумацията е 60 на 40 в полза на кафявите, а в България те дори имат още по-голям дял. Във вкусовите им качества обаче няма никаква разлика, твърдят производители. 

“По отношение на отглеждането няма кой знае какви съществени различия. Белите кокошки са по-темпераментни, но ядат по-малко фураж и са по-рентабилни за отглеждане, пише "24 часа". У нас обаче се предпочитат кафявите яйца и затова бизнесът набляга повече на породата Lohman Brown, няма друга причина”, казва Ивайло Гълъбов - председател на Съюза на птицевъдите в България.

Същото споделя и Даниел Божанков, който и председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство. “По великденските празници хората харесват и предпочитат бели заради боядисването, но през останалото време залагат на кафяви В арабските държави традицията е основно да се консумират бели”, казва той.

Радостин Лачов - производител, който отглежда 150 кокошки и от двата вида, обяснява, че белият легхорн освен по-темпераментна е и доста по-страхлива кокошка. Отглежда се най-вече за продажба, защото една кокошка върви около 30 лв., докато кафявите са по-евтини. Той също е категоричен, че разлика във вкуса на яйцата няма. Вкусова промяна според него може да се появи само ако някой реши да ги храни с различен фураж. Например кокошки, хранени с храна, богата на мазнини, произвеждат по-ароматни яйца, отколкото кокошките, хранени с по-ниско съдържание на мазнини.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии