1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

Разликата в акциза: В България горивото е сред най-скъпите в Европа

 

У нас от общата цена на бензин А95 40% отиват за акциз, 20% за ДДС, а 40% е самото гориво

Цените на горивата в България са сред ниските в Европейския съюз на фона на инфлацията, но само на пръв поглед. Ако погледнем под повърхността и извадим цената на акциза, се оказва, че са сред най-скъпите. Това заяви репортерът на bTV Стоян Георгиев в предаването “Тази сутрин”. 

Той показа и графика, на която се вижда, че акцизът на бензин А95 в България е сред най-ниския в ЕС - 36 евроцента, което е и минимумът.

"В съседна Гърция е 70 евроцента. Това означава, че лев и 40 стотинки всеки литър, който се зарежда в Гърция е акциз, а не цената на горивото, а в България това са 72 стотинки", обясни Стоян Георгиев. 

Той направи и разбивка на цената на горивото, акциза и ДДС-то. Вижда се, че в България от общата цена се плаща 40% за акциз, 20% е ДДС, а 40% е самото гориво. 

Пример беше даден с цената на горивото в България и Франция, където ДДС-то е едно и също. 

“По данни на Fluelo за вчерашния ден, средната цена на бензина А95 у нас е 3,40 лв., а във Франция е 3,77 лв. Акцизът във Франция е 1,33 лв., а в България е 70 стотинки. Почти на половината. У нас горивото струва 2,70 лв., а във Франция е 2,47 лв.”, обясни Стоян Георгиев.

Разликата е, че тези пари във Франция отиват за социални дейности, а в България по-голямата част отиват в частни производители.

В България преди да се въведе мярката с отстъпка от 25 стотинки на литър гориво бяха обсъждани и други варианти - премахване на биодобавките в горивата, промяна в ДДС и дори акциз. Това обаче не се случи.

Акцизът няма как да се намали, тъй като е най-ниският в Европейския съюз, коментираха по-рано от БПГА.

Вижте повече във видеото.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии