1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Обмислят по-високи тол такси за чуждите превозвачи и по-ниски за българските

БГ Бизнес

Транспортният бранш ще направи предложения, свързани с цените на тол системите

Промени в тол системата са били обсъдени по време на срещата днес между служебния вицепремиер по икономическите политики и транспортен министър Христо Алексиев и представители на браншови организации в областта на автомобилните превози на пътници и товари.

По думите на Алексиев, тол системата е „неадекватна и недобре структурирана“ и заяви, че може да бъде обсъдена промяна в посока увеличение на тол таксите за чуждите превозвачи и понижение за българските.  Тази методика се предлага в Европа, обясни служебният министър.

„До седмица ще има конкретно решение, без да се засягат приходите от тол системата“, каза още той.

Алексиев подчерта, че се търсят начини за понижение на транспортните разходи и овладяване инфлацията в сектора. Според него транспортът е бил неглижиран, което е довело до високите разходи, които пък са се отразили върху стоките и услугите.

Служебният министър поясни, че на срещата са били обсъдени още и възможните решения за намаляване цените на горивата и подобряване транспортната свързаност в страната.

 „През последните месеци бяхме неглижирани и хвърлени настрани, въпреки че обяснявахме, че автомобилният транспорт е генератор на инфлационни процеси, ако не бъдат решени проблемите“, заяви след срещата изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев, който каза, че от сектора ще предложат промени, свързани с таксите на тол системата.

Той допълни още, че диалогът между бранша и институциите е подобрен и подчерта, че постигането на устойчивост в сектора на автомобилните превози е важен фактор за гарантиране икономическата стабилност на страната.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии