Колко е такса "мост" за преминаване на Дунав мост "Русе-Гюргево"?

Колко е такса "мост" за преминаване на Дунав мост "Русе-Гюргево"?

Тя вече може да се плаща електронно, съобщиха от агенция "Митници"

 

От 5 юли се въведе възможност за електронно заплащане на такса "мост" на Дунав мост "Русе-Гюргево", съобщава агенция "Митници", цитирани от БТА. 

Онлайн плащането на таксата за преминаване на Дунав мост "Русе-Гюргево" е възможно за всички излизащи от България леки автомобили (до 8+1 места), без значение държавата им на регистрация. Запазва се и възможността за заплащане на място в брой или с банкова карта.

Снимка: bTV

Онлайн плащането на таксата за преминаване на моста е достъпно на портала на Агенция "Митници"

Таксата е нормативно определена и е една и съща при касово и безкасово плащане - 2 евро (4 лева). При онлайн и безкасовото плащане не се дължат допълнителни такси за транзакцията.

Онлайн плащането може да се извърши предварително и по всяко време. След заплащане клиентът получава потвърждение на посочена от него електронна поща. При явяване на лекия автомобил на Дунав мост "Русе-Гюргево" на изход от България, митнически служител проверява плащането на такса за съответното превозно средство по регистрационен номер.

Очакванията са чрез новата възможност за електронно заплащане на такса "мост" да се намали значително времето за контрол по пътни такси за леки автомобили, което ще повлияе за облекчаване на трафика.

Такса "мост" се администрира от Агенция "Митници" при преминаване на Дунав мост "Русе-Гюргево" в посока изход от страната. При преминаване на моста от Румъния към България, таксата се администрира от румънските власти.

Приходите от такса "мост" за леки автомобили за 2023 г. възлизат на близо 2,8 млн. лв., а за шестте месеца на 2024 г.  вече са достигнали над 1,225 млн. лв., съобщава агенция "Митници".

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст