1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

От началото на годината "Лукойл" е изплатила близо 647 млн. лева данъци

От началото на годината "Лукойл" е изплатила близо 647 млн. лева данъци

От компанията посочват, че те са може би е единственият икономически оператор в България, който със специален закон се облага с 55% данък печалба

Общата сума на данъците, платени в хазната за 2022 г., възлиза на близо 685 млн. лв., от които 90 млн. са корпоративен данък и временна солидарна вноска. За деветте месеца на настоящата година Дружеството е изплатило близо 647 млн. лева, от които 153  млн. лева авансово изплатени корпоративен данък и временна солидарна вноска, съобщават от компанията. 

В позицията си, дружеството посочва, че: "Лукойл Нефтохим Бургас“ АД може би е единственият икономически оператор в Република България, който със специален закон се облага с 55%  данък печалба (корпоративен данък и временна солидарна вноска). А заявленията пред медиите за допълнително дължим данък от 1 млрд. лева са направо абсурдни", пише още в позицията, като поясняват още, че разликата между котировките на Brent и Urals отдавна е 30$/барел и към днешна дата е 6-7$/барел. В изпълнение на задълженията си, произтичащи от 6-я пакет санкции, дружеството от 2023 г. планово преминава към преработка на неруски нефтове, казват още от "Лукойл". 

"Внушенията, че „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД нарушава европейския регламент, като изнася нефтопродукти, произведени от руски нефт за страни от ЕС, категорично не отговарят на истината и това може да бъде потвърдено от Агенция „Митници“. Също толкова необосновани и неверни са твърденията, че „Лукойл“ участва в корупционни схеми с политици и държавни чиновници. Ръководството на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД настоява да бъдат прекратени всички несъстоятелни и безпочвени обвинения и клевети, и заявява, че ще използва правото си да защитава интересите и деловата си репутация с всички достъпни и законни средства", се казва още в съобщението на компанията. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии