1 USD
1.83905 BGN
Петрол
Bitcoin
$26,558.9

Оборудване от АЕЦ "Белене" ще се използва за АЕЦ "Козлодуй"

БГ Бизнес

Обмислят сондаж на находище с потенциал от 5 млрд. куб. метра годишно природен газ

Обмисля се част от парогенераторите за реакторите за АЕЦ „Белене“ да бъдат използвани в 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“, каза министърът на енергетиката Румен Радев в предаването „120 минути“ на bTV. Очаква се Националната електрическа компания да осигури адекватна, професионална, независима експертиза и оценка на оборудването за АЕЦ „Белене“, допълни Радев.

С решение на Народното събрание на министъра на енергетиката беше възложено да започна преговори с украинския си колега за продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ "Белене", като цената не може да бъде по-ниска от тази, която страната ни е платила за него или 1,2 млрд. лева. Състоя се и първата работна среща между представители на България и Украйна, базирана на Меморандума за сътрудничество в сферата на енергетиката между двете страни, който беше подписан по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в София, каза той.

„И към момента „Булгаргаз“ работи с водеща правна кантора, продължават да изчистват текстове, възможни сценарии“, каза министър Румен Радев в отговор на въпрос защо все още България не е сред страните, подали иск срещу „Газпром“ заради спирането на доставките на синьо гориво в края на април 2022 година. Сред проблемите пред иска е и това, че „Булгартрансгаз“ е оператор на значима газова инфраструктура, през която и в момента минават значителни потоци руски газ, които захранват съседни страни.

Има основания да се пристъпи към реален проучвателен сондаж на едно от находищата в "Блок 1-21 Хан Аспарух"  с потенциал от 5 млрд. куб. метра годишно природен газ в Черно море, каза още министър Радев. Това е и препоръката на консорциума, включващ фирмите Total и OMV, който прави проучванията. Очаква се в комисията по енергетика на Народното събрание да бъде внесено предложение България, в лицето на Българския енергиен холдинг, да се включи като партньор в консорциума.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Земетресението в Мароко: Кристиано Роналдо отвори хотела си в Маракеш за оцелелите (СНИМКИ)

Coldplay
+6

Галерии