1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Нито Белград, нито Прищина са готови да прекратят спора за забраната сръбския динар в Косово

Нито Белград, нито Прищина са готови да прекратят спора за забраната сръбския динар в Косово

Белград харчи около 120 млн. евро годишно, за да финансира система от "паралелни" институции в Косово за сръбското малцинство

 

Нито Белград, нито Прищина са готови да прекратят спора за забраната сръбския динар в Косово, заяви Европейският съюз в сряда след седма неуспешна среща между двете страни.

„Последната среща днес доказа, че страните не успяха да намерят компромисно решение по оставащите отворени въпроси“, каза дипломатическата служба на ЕС.

„ЕС оценява, че няма готовност за намиране на компромисно споразумение занапред, казва БГНЕС. 

През февруари Косово забрани транзакциите в сръбски динари, които важаха в районите на Косово, населени със сърби, и наложи еврото като единствена законна валута. Решението затруднява много етнически сърби в Косово да получават заплати или помощ от сръбската държава. Хиляди жители, студенти, служители и пенсионери се възползват от плащанията и сега трябва да пресекат границата, за да ги получат.

Белград харчи около 120 милиона евро (130 милиона долара) годишно, за да финансира система от "паралелни" институции в Косово за сръбското малцинство, предоставяйки обществени услуги, но също така гарантирайки лоялността на косовските сърби към Сърбия.

„По време на тези срещи страните представиха своите позиции и проучиха възможностите за намиране на допирни точки“, казаха от ЕС за седемте кръга на преговорите досега. „ЕС предостави идеи и предложения по време на целия процес и страните успяха да преодолеят някои от различията си, за да осигурят финансови потоци от Сърбия към Косово, включително споразумение за създаването на нов бизнес субект съгласно косовското законодателство, натоварен да разпределя временно финансови помощ от Сърбия“.

Но те не можаха да се споразумеят за това какви правомощия ще има новото образувание, колко души ще обхваща то и степента на сръбската финансова подкрепа. Всяка страна обвини другата за провалените преговори и нови срещи не са планирани.

„Макар да направихме нови предложения, показахме, че искаме споразумение, но Прищина отказа всичко“, каза Петър Петкович, директор на офиса на сръбското правителство в Косово.

Сърбите не са дали "отговори", контрира главният преговарящ на Прищина Бесник Бислими.

Мирослав Лайчак, специалният представител на ЕС, написа в X, че „готов съм отново да приема страните, ако покажат готовност да постигнат взаимно приемливо временно решение“. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии