1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Над 10 200 проекта се борят за финансиране по Плана за възстановяване

Над 10 200 проекта се борят за финансиране по Плана за възстановяване

След първата фаза, за оценка и класиране продължават 2000 фирми

 

Над 10 200 са подадените проектни предложения по първите две процедури от Плана за възстановяване и устойчивост по линия на Министерството на иновациите и растежа – „Технологична модернизация“ и „ИКТ решения и киберсигурност“.

Снимка: МИР

Те са  на обща стойност над 765 млн. лв., сочат данни на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГД ЕФК) към Министерството на иновациите и растежа (МИР).

Снимка: iStock
Технологична модернизация

По първата отворена процедура за България по ПВУ – „Технологична модернизация“ - са подадени 2537 проектни предложения за 633 841 469 лв. безвъзмездна финансова помощ (БФП) при очаквани 1300-1400 проекта.

Бюджетът на процедурата е в размер на 260 млн. лв. и е насочена към микро-, малките и средни предприятия. 

Снимка: iStock
След първата фаза, за оценка и класиране продължават 2000 фирми

Мярката трябва да подпомогне бизнеса в закупуването на нови съоръжения и машини в производствени предприятия с цел обновление и модернизация на техническия им парк.

Това са предимно производствените фирми – за лекарства, медицински изделия и уреди, компютри или оптични материали, храни, напитки, облекла, предприятия, които се занимават със събиране на отпадъци или с рециклиране на материали, филмови и телевизионни студиа, радиостанции, телевизии и информационни агенции, както и компании с архитектурна, инженерна или научноизследователска и развойна дейност. За микро-предприятия общата безвъзмездна сума може да бъде до 180 хил. лв., за малки предприятия - до 350 хил. лв., а за средни – до 700 хил. лв.

Снимка: iStock
Киберсигурност

7689 проектни предложения бяха подадени по втората отворена процедура от ПВУ – „ИКТ решения и киберсигурност“ за над 146 млн. лв. Бюджетът на процедурата е 30,6 млн. лв. По нея българските компании могат да получат грантове от 3000 лв. до 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране.

Със средствата ще могат да се покриват разходи за създаване на корпоративни уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, дигитален маркетинг, връзки с клиенти, системи за бизнес анализи, онлайн обучения на служители и уеб-базирани услуги за платформи и вътрешни мрежи за споделяне на информация. Ще се финансират още повишаване на киберсигурността, както и софтуер за оптимизиране на управленските решения, защита на информацията в локални мрежи и др.

Снимка: Getty Image
ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия

На 12 декември за обществено обсъждане бе обявена и трета процедура по ПВУ - за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ с бюджет от 200 млн. лв.

Тя е за изграждане на фотоволтаични системи – т.нар. соларни панели и батерии за локално съхранение на енергия, а самата енергия ще се произвежда за собствена употреба, без да може да се препродава. 50% от инвестицията ще се финансира през ПВУ. За тях ще могат да кандидатстват освен микро-, малки и средни предприятия, но и такива със заети до 499 лица или с до 1500 души.

Развойни дейности и интелектуална собственост

Последната за тази година – четвърта - процедура е за развойни дейности и интелектуална собственост на стойност от 120 млн. лв. Общественото обсъждане по нея приключи на 2 декември, а до дни се очаква да бъде отворена за кандидатстване от компании, получили „Печат за високи постижения“ от ЕК, за които финансирането в предишния програмен период не е стигнало.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии