Музикален Акселератор 2022 развива 16 млади български таланти, създават първия български NFT сингъл

БГ Бизнес
 

Програмата, организирана от RockSchool е с подкрепата на Столична община - Столична програма „Култура” и Nexo

 RockSchool обяви началото на второто издание на Музикален Акселератор – програма за развитие на талантливи български музиканти, осъществена с подкрепата на Столична община - Столична програма „Култура” и Nexo, световна водеща регулирана институция за дигитални активи. Като допълнителна награда, младите изпълнители ще създадат първия български NFT сингъл в аудио и видео формат, благодарение на финансовата и инженерна помощ от страна на Nexo.

След проведен предварителен конкурс са селектирани 16 български изпълнители, които в рамките на програмата „Музикален Акселератор", ще изградят ключови знания и умения за успешна кариера на музикалната сцена. 

Какво отличава образователната програма „Музикален Акселератор" и как подпомага младите музикални таланти:

  • Осигуряване на пълна аудио продукция, включваща запис в професионално студио, миксинг, мастъринг, помощ с композиция и аранжимент и работа със студийни музиканти
  • Създаване на продукция на студиен видео клип към записаната песен, включваща видео заснемане и видео монтаж
  • Орагнизиране на обучителен семинар за бизнес умения и популяризиране на музика в дигитална среда
  • Менторски сесии с опитни музиканти и утвърдени професионалисти в индустрията
  • Създаване на първия български NFT сингъл – както с видео, така и аудио съдържание

Nexo – водещата регулирана институция за дигитални активи, създадена в България – подкрепя „Музикален Акселератор" и младите български музикални таланти с финансова и инженерна помощ. Благодарение на компанията финалистите на програмата ще създадат първия български NFT сингъл както във видео, така и в аудио формат с цел допълнително поощряване и популяризиране творчеството им.

“Радостни сме, че за втора поредна година можем да подкрепим създаването на авторска музика от български артисти. Безценно е да виждаме как артистите се развиват и да бъдем част от техния път“, споделя Мелина Крумова, основател на RockSchool.

“Заедно с тази иновативна програма Nexo подкрепя младите музикални таланти и утвърждава България като извор на обещаващи културни проекти. Nexo е световен лидер в блокчейн пространството и смятаме за свой дълг да подподпомагаме родните таланти. Вярваме, че иновативните технологии ще стимулират развитието на все повече млади вдъховяващи музиканти, които ще се развият до световно ниво“, каза Коста Кънчев, съосновател и председател на управителния съвет в Nexo.

NFT е съкращение от Non-Fungible Token (неизменяем токен). Неизменяемите токени (NFT) са дигитален сертификат за (интелектуална) собственост, базиран на блокчейн мрежата на Етериум. Всяко NFT е уникално, не може да бъде репликирано или променяно. Технологията е всеобхватна и може да бъде използвана за удостоверяване на собственост върху почти всичко – от произведения на дигиталното изкуство, през видеоклипове и филми, дигитални аудио файлове през потребителски стоки (дрехи, обувки, часавници, аксесоари) до недвижимо имущество (къщи и апартаменти).

В тазгодишния предварителен конкурс се включиха десетки музикални изпълнители и групи от цялата страна, като избраните за участие в Музикален Акселератор 2022 артисти са: Ilko Birov, ЕКА МОЕ, Nonsense, Truth be told, Борислава Янева, Kristina, Ralitsa, FOM Crew, Fom Tedkata, Yung Mici, GpoinT, Ivo Icehard, Death Row, Nebula, Angelie, Софийски Дрип, Летящите Номади.

Първото издание на  „Музикален Акселератор" през 2021 г. събра над 80 кандидатури на банди и изпълнители като бяха избрани 12 от тях. Благодарение на програмата обещаващите таланти създадоха и промотираха свои авторски песни, които достигнаха до онлайн аудитория от над 50 000 души. Всички видео клипове можете да видите тук.

Проектът се осъществява с подкрепата на Столична община – Столична програма „Култура".

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст