Можем ли да гласуваме за народни представители чрез смартфон?

БГ Бизнес

ЦИК разяснява дали има възможност да гласуваме дистанционно

 

Може би за много от вас този въпрос ще се стори странен, но той е част от официалната разяснителна информация на страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК) в раздела „Въпроси и отговори“, което означава, че подобен въпрос е стигнал до комисията.

Може ли в изборите за народни представители да се гласува по пощата, чрез компютър, по факс, чрез смартфон или изобщо по някакъв начин дистанционно, без да посещава избирателна секция?

ОТГОВОРЪТ? Не! В Изборния кодекс не е предвидена възможност за дистанционно гласуване чрез посочените способи.

Гласуването в изборния ден на 27 октомври 2024 г. започва в 7,00 часа и приключва в 20,00 часа. Когато пред изборното помещение в 20,00 часа няма избиратели, председателят на СИК обявява гласуването за приключило. Когато в 20,00 часа пред изборното помещение има избиратели, които не са гласували, само те се допускат като гласуването продължава до 21.00 часа. След 21,00 часа не се допуска гласуване и ако до този час не сте отишли физически до секцията след това няма да имате възможност да гласувате.

 

Разбира се има опция да гласувате с подвижна избирателна кутия, ако имате трайни увреждания. За тази цел трябва да подаде заявление до кмета на общината/района/кметството/кметския наместник в срок до 12.10.2024 г. за вписване в списъка за гласуване с подвижна избирателна кутия.

Избирател, който не е подал заявление до 12.10.2024 г. и желае да гласува, може да подаде заявление до кмета на общината/района/кметството/кметския наместник не по-късно от 21.10.2024 г. (5 дни преди изборния ден).

Как може да упражнят правото си на глас избирателите, поставени под домашен арест?

Избирателите, които са с мярка за неотклонение домашен арест, имат право по Наказателно-процесуалния кодекс да поискат разрешение от съдия да напуснат адреса и да упражнят правото си на глас.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст