1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Митове за храните с ниско съдържание на мазнини

БГ Бизнес

Мазнините враг ли са на здравето или необходимост за правилното функциониране на организма?

Често смятаме, че ако избягваме да приемаме храни с високо съдържание на мазнини, то ще успеем да поддържаме идеална фигура, ниски нива на холестерол и ще водим по-здравословен начин на живот. Е, това са митове, които са масово разпространени и са в разрез с действителността, пишат "Активни потребители". 

Подвеждащите неефективни диети заедно с маркетинговите трикове са затвърдили това разбиране и малко хора са наясно, че диетата с консумация само на храни с ниско съдържание на мазнини не действа благоприятно при всички. Оказва се, че по-богатото на мазнини и балансираното меню са много по-здравословни и помагат за поддържането на идеална фигура. 

Защо диетите с прием на малко мазнини се провалят?

В тези диети често мазнините са заместени от рафинирани въглехидрати, които тялото ни гори твърде бързо и малко след консумацията им пак сме гладни. Това, от своя страна, води до приемане на по-голямо количество храна наведнъж и до преяждане, което е предпоставка за качване на килограми.

Мазнините не са  виновника за килограмите

Килограми в излишък се трупат, когато приемаме повече калории, от колкото можем да изгорим. Източниците на тези калории са без значение. Не лишавайте организма си от прием на мазнини, а от прием на храни с високо калорийно съдържание, които не ви дават нужните хранителни вещества.  Имаме предвид любимите пастички, сладоледи и чипсове – те не захранват организма ви. 

Снимка: iStock
Приемайте здравословни мазнини

Храните, които съдържат здравословни мазнини (ненаситени) са растителните масла – зехтин, фъстъчено, царевично, слънчогледово масло, ядки и семена, както и по-мазните риби като сьомга и риба тон. Тези храни съдържат Омега 3 мазнини, които са полезни за организма.

Не е възможно и не е нужно да бъде ограничен изцяло приемът на наситени мазнини, тъй като дори полезните храни, като ядките и рибата, съдържат малки количества вредни мазнини. Намалете консумацията на краве масло, сирене, кашкавал и червено месо. Те съдържат голямо количество наситени мазнини. Това, разбира се, не означава, че трябва изцяло да се спре приемът на тези храни, но да бъде в умерени количества.

Трансмазнините са най-вредни за здраве?

Ежедневният прием на трансмазнини, дори и в малки количества, увеличава риска от сърдечни заболявания. Те се съдържат в снаксовете, чипсовете, пакетираните сладки и печени изделия, маргарина и в преработените храни, съдържащи хидрогенирано масло.

Какво да ядем ?

Не замествайте консумацията на храни с наситени мазнини за храни с рафинирани въглехидрати. Вторите не ви дават необходимите питателни вещества на тялото. Приемайте спокойно пълнозърнести храни с високо съдържание на фибри, плодове, зеленчуци и бобови култури.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии