1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Очаква се спад на цените у нас от март

БГ Бизнес

Работодателите призовават бизнесът още сега да намали размера на печалбите си

Намаляване на цените от месец март очакват от представителните работодателски организации. Те призовават бизнесът още сега да намали размера на печалбите си, за да може по осезаемо и бързо да се усети това и от потребителите, пише БНР.

След разговор с премиера Гълъб Донев за механизмите за ценообразуване на хранителни стоки председателят на АИКБ Васил Велев коментира: "Това, което януари месец ще произведем, то ще стигне в магазина февруари-март, но ние призоваваме за авансово намаляване на цените за сметка на печалбите. Защо смятаме, че цените не просто ще се успокоят и техният ръст ще намалее и ще тръгнат надолу?"

"Защото основните пера в себестойността, освен труда, са намалели на годишна база - и енергията, електроенергията, и природният газ, и някои суровини, така че ние очакваме от само себе си под въздействието на пазарните механизми, цените да тръгнат надолу", добави той.

Бизнес организациите подкрепят обявеното от правителството намерение да се изсветлят цените на храните у нас и да се санкционират нелоялните търговски практики, като ще съдействат за това.

Подкрепа получава и подходът на служебното правителство да не налага таван на цените. Въвеждането на еврото от първи януари следващата година също е приоритет за работодателите, стана ясно от заявеното след среща с премиера Гълъб Донев и министри от служебното правителство.

По мнение на бизнеса по време на мандата на предходното правителство корупционните практики в България са ограничили своето присъствие, което било полезно за другата голяма цел – влизането в Шенген.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии