1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Вече има договорки с банка и две компании за строежа на 7 и 8 блок на "Козлодуй"

БГ Бизнес

Винаги съм настоявал за силно участие на български фирми в проекта, каза министър Малинов

 

Диверсификацията на ядреното гориво за 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" вече е факт и всички 43 касети са заредени. Очаква се през следващата седмица плановият му годишен ремонт да приключи и реакторът да бъде пуснат в електроенергийната система, обяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов преди началото на международната конференция "Булатом".

Усилено се работи и по проекта за 7-и и 8-и блок на централата, допълни министърът. Той уточни, че вече има твърд ангажимент от банка, която ще осигури финансирането, както и от двете компании, които ще изпълняват проекта. Правителството следва плътно пътната карта, одобрена от НС, подчерта Малинов и допълни, че проектът за двата блока е важен не само за България и за региона, но и за цяла Европа, съобщава БТА.

"Винаги съм настоявал за силно участие на български фирми и експерти в реализацията на проекта, така че 30-40 процента от разходите, които ще бъдат направени за реализацията на 7-и и 8-и блок, да останат у нас", каза още министърът.

За ситуацията в Маришкия басейн той коментира, че днес в късния следобед ще има среща с ръководствата на синдикалните организации. Има решение на Народното събрание за развитието на минното дело, припомни Малинов. И уточни, че е поет ангажимент да бъдат осигурени 1 милиард лева в рамките на 4 години за процеса по рекултивация и устойчивата работа на мините. Това безспорно ще се отрази и на работата на операторите на централите, посочи още министърът.

Той подчерта, че една от основните цели е да бъдат запазени хората и тяхната експертиза, включително в периода на енергийния преход, тъй като квалифицираните кадри с образование и знания са капитал.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии