Минималната работна заплата от днес е 780лв. Окончателното решение беше взето на последното за 2022г. До момента минималната заплата беше 710 лв. До увеличението се стигна след редица спорове и първоначална идея МРЗ да се вдигне с рекордните 140 лв.

Това обаче щеше да генерира прекомерни разходи и за държавния бюджет и държавата се отказа. Бизнесът също беше против. Така служебният кабинет все пак вдигна минималната заплата, но с по-малко - със 70 лв. 

Снимка: iStock

"Към този момент инфлацията е 16,9%. Натрупаната инфлацията от началото годината е 15,8%. С това увеличение ще се подкрепят работещите в социалните услуги, чиито заплати от тази година се определят като съотношение от минималната работна заплата в зависимост от вида и категорията на лицето.

Снимка: iStock

Ще бъдат подкрепени и ползвателите на механизма „лична помощ“", така служебният министър по труда и социалната политика Лазар Лазаров аргументира решението на министерски съвет.

Очаква се в началото на 2023 година ще започне работа по изготвянето на механизъм за определянето на минималната работна заплата

От 1 януари се вдига и линията на бедност - от 413 лв. на 504 лв. Увеличават се и социалните плащания, които са обвързани с линията на бедност.

Сред тях е и месечната финансова подкрепа за 670 000 хора с трайни увреждания. Тя се увеличава с 22% от днес.