Македонски медии: Нови "български" проблеми за македонските камиони

БГ Бизнес

Транспортната индустрия е от съществено значение за икономиката на Северна Македония

 

Македонските шофьори на камиони са изправени пред ново предизвикателство по пътя към своите дестинации, казва "Денар".

Българското правителство наскоро въведе отново таксата за дезинфекция на границата с Турция, което предизвика негативна реакция сред шофьорите на тежкотоварни автомобили в Северна Македония. Тази мярка, която беше отменена преди няколко месеца, вече е в сила и води до допълнителни разходи за транспортните фирми, се твърди в текста.

„Всяка нова такса или препятствие значително увеличава оперативните ни разходи и удължава времето за доставка.“ Вече сме изправени пред много предизвикателства, като цените на горивата и пътните такси, а сега тази такса за дезинфекция само усложнява работния ни ден“, каза шофьор на камион от Скопие, който пожела да остане анонимен.

 

Транспортната индустрия е от съществено значение за икономиката на Северна Македония, тъй като страната е транзитен маршрут за много европейски страни. Въвеждането на този данък засяга не само шофьорите на камиони, но и цялата логистична верига - от производителите до крайните потребители. Освен това тази мярка може да има дългосрочни последици за конкурентоспособността на македонските транспортни компании на международния пазар, казват още от "Денар". 

На този етап изглежда, че не се вижда бързо решение. Шофьорите искат намесата на правителството на Северна Македония, за да се намери решение с българските власти.

По техни думи докато чакат, разходите и несигурността продължават да растат, поставяйки ги под натиск и ги принуждавайки да търсят алтернативни маршрути или да прехвърлят разходите върху своите клиенти.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст