1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

Левон Хампарцумян: Не очаквайте купони и хиперинфлация

Левон Хампарцумян: Не очаквайте купони и хиперинфлация

По негови думи България е минала през периода след COVID-19 и шока от войната в Украйна по-добре отколкото се е очаквало

Икономическите ползи от влизането на България в Шенген ще бъдат директни и незабавни за хората, които имат бизнеси свързани с търговията и износа. Това каза икономистът левон хампарцумян в предаването на bTV „Лице в лице". 

„Когато казвам трудни дни, не очаквайте купони и хиперинфлация. Просто германската икономика се забавя. Това е най-важният ни икономически партньор, евентуално това би се отразило на България и на резултатите на фирмите, които търгуват с немски фирми“, каза икономистът. 

По негови думи България е минала през периода след COVID-19 и шока от войната в Украйна по-добре отколкото се е очаквало.

Инфлация

„Инфлацията нарастваше рязко. Разбира се, търговците като чуят нещо такова, вдигат рязко цените. Някои неща за сезонни. Най-вероятно краставиците в България пак ще станат 6-7 лв. за килограм“, каза той и добави, че инфлацията ще остане едноцифрена, но ще продължи да бъде по-висока с години.

По негови думи истинска причина за вдигането на цените е грешна енергийна политика на ЕС, свързана със Зелената сделка и дисбаланси по нейното изпълнение, като например липсата на инфраструктурна възможност за ограничение на старите коли.

Лихви и кредити

Търси се един баланс да се увеличат лихвите, за да се потисне инфлацията, но това не трябва да се случва рязко, защото хората и държавите с кредити ще изпитат затруднение.

„Това, което можем да очакваме е по-високи лихви за по-дълъг период“, коментира икономистът.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии