
Разходи за Великден: Къде е по-скъпо - в големия град или в малкия?
Сравняваме цените в столицата София и малкия родопски град Ракитово
Тази година ще пазаруваме по-скъпо спрямо 2024
С наближаването на Великден, започва и подготовката за празничната трапеза. Основните продукти, които обикновено присъстват на нея, включват агнешко месо, яйца, козунак и зелена салата. Колко ще ни струва да се подготвим за празника тази година?
Яйцата са традиционен символ на Великден и задължително са част на празничната маса. Най-достъпните варианти струват около 0,40 на брой, като има и био яйца с цена над 0,60 лв. на брой. Ако боядисате около 30 яйца, това би струвало 12,50 лв. в зависимост от вида на яйцата, които изберете. Боята за яйца започва от около 1,79 лв. за комплект с 5 цвята и кристали, докато декоративните елементи като украсени дървени яйца варират между 2,50 и 4 лв. За украсяване на дома, има различни великденските венци и други декоративни елементи.
Агнешкото месо е традиционно ястие за празника. То се предлага в различни разфасовки, като цената му достига до около 30 лв. за килограм за бут без кост. За едно четиричленно семейство стандартно се купуват около 3 килограма месо.
Зелената салата, която допълва тежките ястия, се предлага между 1,50 и 2,00 лв. за бройка. Заедно с краставици, домати и пресен лук, които също присъстват на цени около 4 лв. на килограм, приготвянето на салата би струвало приблизително между 7 и 9 лв. в зависимост от количествата и избраните продукти.
Козунакът е една от най-коментираните части от великденското меню – дали да се купи готов или да се приготви у дома? Готовите козунаци започват от около 5,50 лв. за стандартен 500-грамов вариант, като цените могат да достигнат 10–12 лв. за козунаци с пълнежи от локум, стафиди или шоколад. Ако решим да си го приготвим вкъщи, разходите са следните: брашно около 2,00 лв., яйца – 2,50 лв., масло – 3,80 лв., мляко – 2,50 лв., мая – 1,00 лв. и още 3,00 лв. за захар, аромати и добавки. Така домашният козунак би излязъл около 8–9 лв., което го прави съпоставим по цена с готови варианти.
Така общата сума за стоки от трапезата излиза около 60-65 лева с 1 кг. агнешко и 120-125 лева, ако трябва да купите 3 килограма агнешко месо.
За сметка на това през празничния период много супермаркети предлагат намаления на основни продукти, които често се използват за приготвяне на Великденската трапеза. Това включва намалени цени на агнешко месо, яйца, брашно, захар и други традиционни продукти, както и специални оферти за козунаци и декорации. Често се срещат и пакети с комбинирани продукти, които са на по-добри цени в сравнение с покупката им поотделно.
Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN
Сравняваме цените в столицата София и малкия родопски град Ракитово
Фабриката обяви масово съкращение на работници
Индустрията е оценена на 80 милиарда долара